Arhiv Hercegovina

Mostar: Predstavljena zbirka Asima Pece

Kultura / Flash | 19. 02. 2016. u 11:39 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavljanje zbirke akademika prof. dr. Asima Pece upriličeno je danas u Arhivu Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u Mostaru, u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, a u suradnji s Univerzitetom "Džemal Bijedić" u Mostaru i Arhivom HNŽ-a.

Riječ je o zbirci koju čini 1 080 kataloških jedinica među kojima je, uz knjige i stručne časopise, i određen broj dokumenata, ponajprije osobne korespondencije. Zbirka je dar obitelji Peco i pohranjena je u Arhivu HNŽ-a.

Samo preuzimanje, uz financijsku potporu Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, obavljeno je u siječnju ove godine, a moguće je da su neke knjige i sami rariteti, jer najstarija datira iz 1903. godine.

Zbirku su predstavili federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović, rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru Sead Pašić i direktor Arhiva Mumin Isić dok je o značaju rada i djelovanja akademika Pece govorio mr. sc. Edim Šator.

Federalna ministrica Dilberović naglasila je kako je riječ o zbirci neprocjenjive vrijednosti za sve građane BiH, a posebice je dobra polazišna osnova za sva buduća znanstvena istraživanja iz književnosti, jezikoslovlja, kulturne baštine, povijesti itd.

''Akademik Peco u svome radu bio je neprijeporan i neumoran te jedan od najreprezentativnijih dijalektologa čiju su pozornost posebno privlačili hercegovački govori. Stoga smo neizmjerno zahvalni obitelji Peco, sinu Damiru Peci iz Beograda, koji je donirao ovu zbirku svoga oca'', kazala je ministrica.

Istaknula je da će, što se tiče budućnosti ove zbirke spomenuto ministarstvo, u suradnji s ostalim relevantnim partnerima, nastojati zbirku sistematizirati kao i napraviti adekvatan prostor koji će biti pristupačan kako za studente, građane tako i za turiste.

Direktor Arhiva HNŽ-a Mumin Isić zahvalio je federalnom Ministarstvu obrazovanja i znanosti i Univerzitetu što su prepoznali značaj ovoga projekta te pružili svoju potporu.

''Mi ćemo sa svoje strane učiniti sve da ova građa bude dostupna kako za obične znatiželjnike tako i za sve znanstvenike, odnosno znanstveno-istraživačke institucije koje za to budu iskazale interes'', kazao je Isić.

Asim Peco, filolog i jezikoslovac, rođen je u Mostaru 24.7.1927. godine. Najviše se bavio dijalektologijom i akcentologijom, ali pisao je i članke iz normativne lingvistike i standardologije, više puta o jeziku pisaca, a dosta je doprinio i proučavanju bosanskohercegovačkih govora objavljujući u Bosanskohercegovačkom dijalektološkom zborniku i uređujući ga.

Bio je član uredništva Južnoslavenskog filologa, Srpskog dijalektološkog zbornika i Našeg jezika. Održao je brojna predavanja i sudjelovao na brojnim znanstvenim skupovima, a objavio je preko 500 većih i manjih radova. Umro je u Beogradu 7.12.2011. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close