Hercegovina u slikama

Mostar: Predstavljena raskošna fotomonografija Hercegovina – Muzej sjećanja

Kultura / Flash | 05. 07. 2016. u 18:17 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Raskošna fotomonografija Hercegovina – Muzej sjećanja, objavljena u nakladi mostarske Galerije Martino, pod uredničkom palicom Branimira Martinca, a koja obuhvaća fotografsku kronologiju hercegovačke povijesti u posljednjih stotinu godina, predstavljena je večeras u Galeriji Aluminij u Mostaru.

Naslovnicu fotomonografije krasi fotografija Povratak, koju je na mostarskom Starom mostu 1960. godine fotografirao čuveni hrvatski fotograf Teodor Tošo Dabac, kazao je u izjavi za medije rukovoditelj Aluminijeve umjetničke galerije Darko Juka.

U fotomonografiji su predstavljeni uradci i Antona Zimola, Blage Čale, Ivice Grubišića, Borisa Engelgardta, Stjepana Tomlinovića, Ferde Miličevića, Šemsudina Zlatka Serdarevića, Ćirila Ćire Raiča, Karla Drage Miletića, Dragana Pezelja, Milana Majerskog, Taiba Balića, Franza Laforesta, Casara Vlaje, Františeka Franje Topića, Grge Kozine i Keitha Chestera.

Isto tako, u fotomonografiju je uvršten i pretisak značajnoga broja fotografskih ostvarenja nepoznatih autora, pohranjenih u pismohranama Galerije Martino i Zemaljskoga muzeja u Sarajevu, te u Arhivu Hercegovačko-neretvanske županije.

Fotomonografijom obuhvaćena su sva urbana središta u Hercegovini, a uz svaku fotografiju predstavljeno je i mjesto na koje se ona odnosi, kazao je Juka, naglasivši kako se nastojalo obraditi svako desetljeće u Hercegovini u rasponu od 100 godina.

Izlazak ove knjige, prethodila je izložba, upravo pod nazivom Muzej sjećanja, koja je prikazana u ožujku ove godine, također u Galeriji Aluminij, kada je predstavljeno stotinjak odabranih fotografija iz hercegovačke prošlosti, istaknuo je rukovoditelj Aluminijeve umjetničke galerije.

Po riječima vlasnika Galerije Martino Branimira Martinca, u fotomonografiji je na 300 stranica prikazano oko 270 fotografija i to od 1890. godine, a njome se željela prikazati prošlost Hercegovine kao urbane sredine.

Građa za fotomonografiju skupljana je oko sedam godina, a u njenu izradu uloženo je mnogo truda, rada i vremena, istaknuo je Martinac, najavivši prošireno izdanje fotomonografije Mostar – Muzej sjećanja koja bi uskoro trebala ugledati svijetlo dana.

Inače, fotomonografija preko starih fotografija vodi čitatelja u ugodnu šetnju osebujnom prošlošću hercegovačkih krajeva, počevši od Mostara, preko Trebinja, Gacka, Nevesinja, Stoca, Ljubinja i Ravnoga, sve do Neuma, Čapljine, Čitluka, Ljubuškoga, Gruda, Posušja, Širokoga Brijega, Tomislavgrada, Rame, Konjica i Jablanice.

Knjigu, koja je tiskana u Zagrebu u 500 primjeraka, grafički je oblikovao Martin Gabrić.

Kopirati
Drag cursor here to close