Autor Josip Dujmović

Mostar: Predstavljena knjiga ''Indexi – u inat godinama''

Kultura / Flash | 09. 08. 2017. u 21:13 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostoru Muzičkog centra 'Pavarotti', kao uvod u 3. po redu gitarijadu 'Na putu za jug', održana je promocija knjige 'Indexi – u inat godinama', čiji je autor Josip Dujmović.

'Indexi - U inat godinama' je biografija grupe Indexi, koju je objavila Quattro Media Sarajevo, u rujnu 2006. godine, u dvije knjige: kao romansiranu biografiju Indexa i kao fotomonografiju.

Kroz biografiju Indexa, autor Josip Dujmović vodi nas nesvakidašnjim putem - kroz dvije paralelne storije, ispripovijedane u prvom licu. Romansirana priča o Indexima i njihovom (našem) dobu iz cijele druge polovice minulog stoljeća, pripovijesti i ispovijesti iza scene i sa snimanja, tajne o nastanku pjesama, radosne i tužne, vedre i nježne slike iz života članova grupe, sve se to od početka do kraja prepliće s jednom dirljivom ljubavnom pričom.

Ona se događa u ovom vremenu i priču pripovijeda mlada žena, koja je odnekud iz Dalmacije stigla u Sarajevo, u potrazi za tajnama svoje prošlosti na kojima će graditi budućnost. Njena je strast i sanjana ljubav rođena, pa onda još inspirirana i magijom glazbe. Čarolijom koju su Indexi stvarali četrdeset godina.

Istoimena fotomonografija na oko 250 stranica sadrži više od 300 fotografija od prvih do posljednjih dana grupe Indexi, među kojima je većina prvi put dostupna javnosti. Posebni prilog fotomonografije su slike članova grupe danas, kao i pregled cjelokupne diskografije Indexa, sa ilustracijama omota svih ploča.

Priča 'U inat godinama' započinje neobičnim susretom autora s tajanstvenom Dalmatinkom.

Pripovjedač jednog proljetnog jutra 2006. godine susreće mladu ženu iz Dalmacije, i ona će ga ponukati da joj počne kazivati priču o Indexima i priču o davnom vremenu, čudesnom i čudnovatom, kada su prvi ovdašnji rockeri provodili noći uz Radio Luxemburg, sami pravili gitare i na nesvakidašnje načine utirali put ka budućoj čuvenoj sarajevskoj pop rock sceni.

Zaplovit ćemo u toj priči najprije kroz rane šezdesete, prisustvovati "otvaranju prve električne gitare u Sarajevu", saznati zašto su izmišljene muške i ženske ulaznice za igranke, kako su se smišljala imena prvih sastava i početi upoznavati Indexovce u novom svjetlu... Koliko god mlada žena bila znatiželjna da sve sazna o Indexima i tom vremenu, pripovjedač je jednako znatiželjan zbog njenog zanimanja za Indexe.

Knjiga 'Indexi: U inat godinama' protječe o tom naizmjeničnom pripovijedanju. S autorom prolazimo kroz četrdeset godina cijele glazbene scene, nazočimo nebrojenim veselim zgodama sa turneja...

Također, otvorena je i izložba fotografija regionalnih umjetnika, a na temu rock koncerata.

Josip Dujmović, nekadašnji urednik u Radio Zenici, utemeljivač je godišnje bh. glazbene nagrade Davorin (nagrada), čija je prva dodjela obavljena 2002. godine. Živi i radi u Zenici. 
Kopirati
Drag cursor here to close