Galerija Aluminij

Mostar: Otvorena izložba slika ''Premišljanja'' Ljubušanke Tamare Grbavac

Kultura / Flash | 14. 07. 2016. u 17:53 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samostalna izložba mlade akademske slikarice iz Ljubuškoga Tamare Grbavac otvorena je u četvrtak u Galeriji "Aluminij" u Mostaru.

Ova uspješna predstavnica mlađeg hercegovačkog slikarskog naraštaja s 10 dosad ostvarenih samostalnih i 49 skupnih izložbi u BiH, Hrvatskoj i u Sloveniji, mostarskoj se publici predstavila s ciklusom radova pod nazivom "Premišljanja".

Ciklus je podijeljen u pet podciklusa (1. Tko? Što? Slikar. Slika; 2. Život; 3. Ispred; 4. Bez naziva; 5. Citatologija), a čine ga ukupno 33 djela.

''Kroz te podcikluse sam problematizirala odnos suvremene umjetnosti i promatrača, što je umjetnost zapravo meni, društvu, da li društvo od te umjetnosti ima koristi, da li pojedinac može bez umjetnosti itd.

Kroz likovni izričaj koji se uglavnom kreće od apstrahiranog motiva prema apstrakciji, pomoću naziva slika, na jedan sam pomalo ironičan način htjela uvući promatrača u samu priču i navesti ga na razmišljanje'', izjavila je novinarima autorica izložbe.

Rukovoditelj Aluminijeve umjetničke galerije Darko Juka kazao je kako su sa zadovoljstvom otvorili vrata autorici Grbavac koja je već stasala u reprezentativno ime mlađeg slikarskog naraštaja Hercegovine.

''Autorica je to koja je u relativno kratkom vremenu stvaranja ostvarila već 10 samostalnih i 49 skupnih izložbi, sudjelovala na nizu likovnih kolonija i koja stvara djela koja već golicaju maštu kako kritike tako i uopće likovne javnosti'', kazao je Juka.

Po riječima povjesničarke umjetnosti Ane Filipović, Tamarini radovi su na neki način izazov kako za samu autoricu tako i za promatrača koji gleda te radove.

''Taj izazov stvara jednu komunikaciju i kompromis koji se kasnije manifestira na različite načine. Autorica uvijek uzima nešto što je blisko svima kako bi najlakše predstavila širokim masama ono što stvara'', kazala je Filipović.

Inače, Tamara Grbavac rođena je 1988. godine u Ljubuškom. Slikarstvo je magistrirala 2011. godine na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, u klasi prof. Ante Kajinića.

Dobitnica je nagrade Privatno i javno za 2012. godinu i autorica je likovnih rješenja za dvije poštanske markice HP Mostar.

Izložba će u Galeriji "Aluminij" biti otvorena do 28. srpnja.

Kopirati
Drag cursor here to close