Blagdan

Mostar: Molitva, svijeće i cvijeće za najmilije

Kultura / Flash | 01. 11. 2015. u 13:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Paljenjem svijeća, polaganjem cvijeća na grobove najmilijih uz bezbroj izrečenih molitvi danas su katolici na svim mostarskim grobljima obilježili blagdan Svih svetih i prisjetili se svojih najmilijih. Blagdan Svih svetih obilježava se diljem zemlje i svijeta. Katolička crkva danas slavi sve svece, one već kanonizirane i one koji još nisu.

"Za katolike 1. studenoga nije dan za tugu i crninu jer se na taj dan slavi vječni život i svi oni koji su postali dio nebeske crkve“, glavna je poruka današnjih propovijedi izrečenih na katoličkim grobljima.

Na najvećem mostarskom groblju 'Masline' svečano misno slavlje predvodio je fra Mate Dragićević, koji je naglasio da blagdan Svih svetih ima veliki značaj ne samo za katolike nego za sve ljude.

"Svetkovina Svih svetih je spomen na sve dobre ljude koji su živjeli po vjerskom uvjerenju, koji su se držali Božjih uputa i moralnih propisa i to su pokušavali živjeti i svjedočiti. Oni su po našem mišljenju kod Boga u zajedništvu s njim u slavi nebeskoj. Dok se njih spominjemo oni su nama poticaj da mi s njima pokušamo živjeti te vrednote u ovome vremenu kada je bezbroj
svjetonazora, kada je nastupio jedan teški relativizam i kad se skoro ne zna što je prava vrednota. Ljudi tako reći lutaju. Toliko je nereda, toliko nesporazuma, ratova, napetosti u ovome vremenu, i na žalost čovjekova vrednota je degradirana. Upravo radi toga ova svetkovina je vrlo bitna i važna ne samo za nas katolike nego za sve ljude, kao izazov i poticaj da se opredijelimo za dobro, kazao je fra Mate Dragićević.

Lučica Gurdović, za Anadolu Agency je kazala kako redovito posjećuje vječna prebivališta svojih najmilijih, ali da se na blagdan Svih svetih posebno sjeti vrlina dragih pokojnih jer se tada okupi čitava obitelj bez obzira na vremenske i geografske granice. Na ovaj dan i obitelj Mire Vrljića kako iz obližnjih mjesta tako i iz inozemstva okupi se obiteljskim grobovima.

"Takav je običaj. Tko može dođe upali svijeću i pomoli se za svoje pokojne“, kazao je Vrljić.
Tijekom ovih blagdana uz molitve upaljene svijeće i položeno cvijeće kaže Ive Vidović uvijek se probude najljepše uspomene na drage pokojnike.

"Prisjećamo se naših pokojnika, jer to je naša dužnost i naš običaj. Znak zahvalnosti za naše umrle jer to je jedino što možemo u ovim trenutcima za njih uraditi, objasnila je Vidović.
Mladenka Prkačin ističe da je molitva za pokojnike uz paljenje svijeća najvažnija.

"Tko god osjeća svoju odgovornost i dužnost dođe pomoli se i upali svijeću, a cvijeće ako može, jer naši vjerni mrtvi su naše cvijeće u kraljevstvu nebeskom, zaključila je Prkačin.

Prema tradiciji katoličkih obreda, paljenje svijeća je odraz mišljenja da živi na taj način osiguravaju svjetlost i toplinu umrlima. Da je život na drugom svijetu odraz života na ovome i zbog toga treba umrlim dušama priskrbiti toplinu koju im daje svijeća te svjetlost kako bi duša pronašla svoj put u mraku.

Paljenje svijeća je dio pogrebnih obreda u gotovo svim religijama, a u većini zemalja nosi se cvijeće na grobove, pale se svijeće i odlazi se na mise.

Danas katolici slave blagdan Svih svetih, a sutra svetkovinu spomena vjernih mrtvih, odnosno Dušni dan koji se obilježava 2. studenoga diljem svijeta, također, uz običaje paljenja svijeća i polaganja vijenaca i molitve za duše svojih pokojnika.

Kopirati
Drag cursor here to close