Manifestacija

Mostar: Koncertom započinju Dani mevluda i zikra

Kultura / Flash | 22. 04. 2016. u 06:26 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koncertom sufijske glazbe u petak navečer svečano će biti otvorena 41. Manifestacija 'Dani mevluda i zikra'. Manifestaciju će otvoriti mostarski muftija Salem ef. Dedović, a u programu se očekuje i obraćanje Predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Edina Mušića, koji je i pokrovitelj ovogodišnje manifestacije.

Na koncertu će nastupiti zborovi 'Sejfullah' iz Konjica 'El-Misbah' iz Mostara i Gradski ansambl 'Dal' iz Novog Pazara. Repertoar koncerta je pažljivo odabran i tretira najvažnije teme sufizma kojim su bili zaokupljeni bosanskohercegovački derviši tijekom proteklih stoljeća.

Tekstovi ilahija govore o odanosti i pokornosti Bogu, o nepresušnoj ljubavi prema vjeri islamu, na simboličan način u jezičkoj igri metafora o važnosti odgovornog odnosa spram životne sredine, spram gradova i sela. Ovakva vrsta koncerata nezaobilazno obiluje tekstovima o Muhamedu a.s. i svetim gradovima Meki i Medini.

Zbor 'Sejfullah' je formiran devedesetih godina prošlog stoljeća. Svojim nastupima u Bosni i Hercegovini dostigao je zapažen rezultate čime je stekao renome jednog od najboljih zborskih izvođača duhovne glazbe.

Gradski ansambl 'Dal' iz Novog Pazara formiran je u rujnu 2012. i već u kratkom vremenu od svog osnivanja preko stotinu članova, i taj broj konstantno raste. Ansambl je za kratko vrijeme već postao poznat po vedrom duhu dobrom druženju i mladalačkom zanosu.

Ceremonija svečanog otvaranja manifestacije bit će upriličena u dvorištu Tekije u Blagaju s početkom u 19 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close