Za 2922 dana

Mostar kao Europska prijestolnica kulture 2020. godine?

Kultura / Flash | 21. 07. 2012. u 07:35 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar bi mogao biti Europska prijestolnica kulture 2020. godine, ili, bolje rečeno, dio kulturne prijestolnice, ali samo ako prođe kandidatura Splita za tu titulu.

Naime, grad Split je istaknuo kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, a u sklopu toga projekta, pored Kotora, Trogira, Šibenika, Hvara, Paga, Sinja, Korčule, Stona i Solina, kao pridruženi partner bio bi pozvan i Mostar.

Kako stoji u kandidaturi, Kandidacijski odbor grada Splita za Europsku prijestolnicu kulture 2020. misli kako je od temeljne važnosti udruživanje svih dalmatinskih gradova čija je materijalna i nematerijalna baština pod zaštitom UNESCO-a, ili bi to uskoro mogla biti, te dvaju gradova izvan hrvatskih granica koji su svojim kulturnim naslijeđem te time što su u Registru svjetske kulturne baštine čvrsto povezani sa Splitom.

Odluku će donijeti Vijeće EU-a i Europski parlament, a Europska komisija je u petak predložila redoslijed zemalja članica iz kojih će se birati Europska prijestolnica kulture za razdoblje nakon 2019. godine, pa je time Hrvatska na redu 2020. godine.

Natječaj za dodjelu naslova Europska prijestolnica kulture otvara se šest godina unaprijed kako bi gradovi kandidati imali dovoljno vremena za pripremu. I Mostar bi ovom viješću trebao krenuti s nekakvim pripremama. Bez obzira ''prođe'' li kandidatura Splita ili ne, kulturi grada na Neretvi treba jedna ogromna injekcija. Ogromna injekcija treba i ozbiljnosti gradskih vlasti kada su u pitanju dodijeljeni projekti.

Tako, iako se odavno zna da je Bosna i Hercegovina domaćin Svjetskog prvenstva u rukometu za igrače do 21 godine i da će Mostar biti jedan od domaćina turnira, još uvijek se ništa nije uradilo po pitanju izgradnje sportske dvorane. Dvoranu, koja je ''dogurala'' tek do temelja, čekaju i domaći klubovi od kojih se očekuju uspjesi unatoč treninzima u školskim objektima. Slična je situacija i s kulturnom gradnjom i nadogradnjom. Injekcija je potrebna i zgradama i institucijama kulture, ali i samoj svijesti.

Inače, projekt pod nazivom "Europski grad kulture" u cilju ukazivanja na kulturno bogatstvo i raznolikost gradova Europe te jačanja položaja pojedinog grada, regije i države pokrenut je 1985. godine. Od 1999. godine, naziv "Europski grad kulture" mijenja se u "Europska prijestolnica kulture".

Od 1985. godine tu titulu je nosilo 46 gradova, a ove4 godine prijestolnice kulture su portugalski Guimaraes i slovenski Maribor.

Kopirati
Drag cursor here to close