20 objekata

Mostar: Izložba maketa kao poveznica BiH i Turske

Kultura / Flash | 17. 02. 2017. u 20:33 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba maketa 'Bosna i Hercegovina iz osmanskog doba' otvorena je u petak u prostorijama 'Yunus Emre' Instituta u Mostaru.

Na izložbi je predstavljeno 20 maketa napravljenih u sklopu četveromjesečnog zajedničkog projekta Yunus Emre Instituta Mostar, KUD Sejfullah i Narodnog univerziteta Konjic, koji su i organizatori događaja.

Na maketama su predstavljene građevine: Stara ćuprija (Konjic), Stari most (Mostar), Kozja ćuprija (Sarajevo), Tekijska džamija (Konjic), Čaršijska džamija (Konjic), Turali-begova džamija (Tuzla), Kušlat džamija (Zvornik), džamija Fatime Kadune (Mostar), Dizdareva džamija (Jajce), Brusa bezistan (Sarajevo), bijela kula (Gradačac), kula (Travnik), kula (Stolac), kula (Donji Vakuf), tvrđava (Doboj), tvrđava (Počitelj), tvrđava (Ključ), stara Karađoz-begova medresa (Mostar), te Ćejvan-ćehajina džamija (Mostar).

Po riječima koordinatora projekta Elmasa Alića, makete je uradila grupa entuzijasta iz Konjica, tim od sedam ljudi, a napravljene su većinom od recikliranih materijala.

Odabrali su, kako je kazao, dvadeset objekata iz osmanskog perioda za koje su imali najviše informacija u slici, a cilj im je bio okupiti mlade ljude koji će uraditi nešto korisno, a ujedno i iskoristiti materijale koji se svakodnevno bacaju.

Direktor 'Yunus Emre' Instituta Yunus Dilber istaknuo je tom prilikom kako su na maketama predstavljene građevine koje su pravljene kroz stotine godina zajedničke povijest i zajedničkog nasljeđa, te zahvalio mladim ljudima koji su u ovaj projekat uložili mnogo vremena i truda.

"Ovo su građevine koje su izravna posljedica naše zajedničke kulture i zajedničkog rada. Svaka zemlja ima potrebu za dobrim arhitektima i dobrim graditeljima, pa tako i BiH i Turska. Ovo večeras je možda samo početak, ali sigurno pokazuje kakav mi zapravo imamo kapacitet i koliko ti ljudi zapravo razumiju šta znači jedna lijepa građevina", naglasio je Dilber.

Veliki broj Mostaraca sa zanimanjem je pogledao izložbu već prvoga dana, a oni koji to nisu uradili danas moći će razgledati makete u naredna četiri dana.

Kopirati
Drag cursor here to close