Još veća pisanica

Mostar dobio još jednu pisanicu

Kultura / Flash | 10. 04. 2017. u 10:52 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenici i profesori Srednje škole likovnih umjetnosti Gabrijel Jurkić iz Mostara izradili su još jednu veliku pisanicu. Pisanica, koja je u završnoj fazi, krasit će park Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića Mostar.

Ideja za nastanak ove pisanice krenula je nakon razgovora ravnateljice OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića Darije Stojčić i ravnatelja Srednje škole likovnih umjetnosti Ante Andričića. Nakon razgovora zajedničkim snagama krenuli su u realizaciju projekta kojeg financira škola.

''Angažirali smo ljude sa svih strana kako bi realizirali ovaj projekt. Vrijednost projekta je 2176 KM, a njegovu realizaciju su pomogli donatori Zavod za zapošljavanje HNŽ, Alfaterm, HVIDRA, Antonio Commerce, Katarina d.o.. Prva gardijska brigada Heliodrom nam je dala ceradu, a Dvor d.o.o. nam je posudio skelu'', rekla je ravnateljica OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića Daria Stojčić.

Hercegovački motivi i stihovi

Rekla je kako će na pisanici biti isključivo hercegovački motivi, te navedeni stihovi pjesme Silvija Strahimira Kranjčevića ''Moj dom''. Također, pisanica će sadržavati fotografije djece.Učenici i profesori Srednje škole likovnih umjetnosti Gabrijel Jurkić iz Mostara izradili su još jednu veliku pisanicu. Pisanica, koja je u završnoj fazi, krasit će park Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića Mostar.

Na pisanici rade profesori Ilija Kegelj, Boris Orenčuk, Dario Pehar, te učenici Samuel Matijević, Gabrijela Marković, Marija Škobić, Luka Cvitanović, Gabrijel Zovko, Toma Galić.

Kako nam je rekao voditelj projekta prof. Ilija Kegelj sama dimenzija pisanice je proizašla iz ambijenta u kojemu će se nalaziti.

Hercegovački motivi

''Pisanica koja je u parku Zrinjevac postavljena visoka je 2.20 m s postoljem, dok je visina ove pisanice 2,70 m bez postolja. Mnogi se natječu u visini pisanice, međutim nije bitna njezina visina nego kvalitetno tehničko izvođenje'', rekao je prof. Kegelj za Bljesak.info.

Jaje će biti postavljeno na malom brdašcu oko kojeg će biti uređena zelena površina. Motivi na jajetu će biti ''pravi hercegovački'' poput šipaka, smokvi i loze.

Dugotrajni proces izrade jajeta zahtijevao je skiciranje jajeta, pravljene konstrukcije, te biranje posebnog materijala koji će moći izdržati vremenske uvjete. Za njegovu izradu je korištena metalna konstrukcija, mrežice i keramičko ljepilo. Posebno je bilo izazovno dobiti savršeni oblik jajeta.

Baš kao i jaje, koje je postavljeno u parku Zrinjevac prošle godine, a koje je također proizašlo iz ove škole, bit će postavljeno kao trajna instalacija.

Oblikovanje životne sredine

''Za razliku od ostalih pisanica ovo jaje nije pokretno, te će ostati trajna instalacija, odnosno bit će u stalnom postavu. Ovo jaje ne predstavlja pisanicu samo za Uskrs, nego se radi o strukturalnoj dimenziji oplemenjivanja prostora'', objašnjava profesor.

Prof. Kegelj kaže kako je pravljene pisanica, pa i jaslica bio način da škola izađe iz svojih okvira, odnosno način da javnost upozna rad škole. Pisanica je primjer dobre suradnje između OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića i Likovne škole. Dodao je kako je njihova zadaća kao umjetnika oblikovanje životne sredine, što su oni ovim projektima uspjeli postići.

Podsjećamo, 24. ožujka 2016. godine u parku Zrinjevac svečano je predstavljeno najveće jaje u BiH. To jaje su napravili učenici Likovne jaje u suradnji s udrugom za djecu s posebnim potrebama Vedri osmijeh. Pisanicu je tada svečano otkrila Radmila Komadina, zamjenica gradonačelnika grada Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close