Svečana akademija

Mostar: 372. generacija Karađoz-begove medrese dala jednog od najmlađih hafiza u BiH

Kultura / Flash | 06. 05. 2017. u 14:17 D.L.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanom akademijom Karađoz-begove medrese u subotu je ispraćena 372. generaciju maturanata i maturantica. Da se radi o velikom događaju, na svečanosti u sportskoj dvorani USRC "Mithad Hujdur - Hujka", pokazali su svojim dolaskom i visoki dužnosnici iz javnog političkog, kulturnog i vjerskog života Mostara, javlja agencija Anadolija.

"Ove godine 61 maturant završio je Karađoz-begovu medresu, a među njima je i učenica iz Italije", između ostalog je istaknuto na svečanoj akademiji.

Razrednici ovogodišnjih maturanata su profesori Nazif Garib, Harun Macić i Smajo Čolaković, svim učenicima su poželjeli sreću i uspjeh kroz daljnji život. Tom prilikom su ih pozvali da bez obzira kuda ih sudbina usmjeri, uvijek čuvaju stečena prijateljstva i da uvijek imaju na umu kako trebaju biti od velike koristi društvu i državi Bosni i Hercegovini.

Lejla Mujakić iz Stoca, koja je učenica generacije, kaže da joj je teško pričati o emocijama.

"Žao mi je što odlazim od svojih prijatelja. Međutim, u medresi sam naučila da stečena prijateljstva ovdje vječno traju, a zato mi je nada i utjeha", kaže Mujakić za Anadoliju. Medresa je, kako ističe, mjesto gdje je jedan poseban način života, gdje se prije svega uči kako biti čovjek, a to je, kako naglašava, najveća diploma koju jedna osoba može imati.

Ponosna je i Almasa Halilčević koja je došla iz Italije kako bi se obrazovala u Karađoz-begovoj medresi u Mostaru.

"Našla sam mnogo prijatelja što nikada nisam mogla u Italiji naći i nikad se nisam pokajala što sam došla ovamo. Da se vratim na početak, učinila bih opet isto", kaže maturantica Halilčević za Anadoliju.

Edin Maslo iz Mostar, koji je učenik generacije, ističe da se za daljnji životni put ne boji, jer ga je, kako naglašava, medresa za to odgojila.

"Ova medresa me odgojila kako treba, da se dostojanstveno nosim sa svim onim što me čeka u životu i ja sam zaista za to spreman", kaže Maslo za Anadoliju.

Osamnaestogodišnji Agan Hamzakadić iz Gornjeg Vakufa je tijekom obrazovanja u Mostaru postao i hafiz, zbog čega je ponosna čitava njegova generacija.

"Naučio sam mnogo toga i postao sam jedan od najmlađih hafiza u BiH. Sretan sam i ono što je najvažnije ovdje sam naučio cijeniti vrijeme i našao prave iskrene prijatelj", kazao je Hamzakadić za Anadoliju.

Tijekom akademije, nazočnima su se obratili prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, mr. Salem ef. Dedović, muftija mostarski, te predstavnik Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a, kao i predstavnik Rijaseta IZ u BiH. Oni su kazali kako je ovo značajan dan za sve maturante, njihove roditelje, prijatelje, rodbinu, Karađoz-begovu medresu, ali i za čitav Mostar pa i Bosnu i Hercegovinu.

Kopirati
Drag cursor here to close