Premostivo?

Mostar 2024 'težak' 11 milijuna eura

''Od toga iznosa, Grad Mostar, kao nositelj projekta, trebao bi izdvojiti oko 4,6 milijuna eura, a ostalo bi se trebalo namaknut od europskih fondova i viših razina vlasti'', pojasnila je Ćorić Mešić za Fenu.
Kultura / Flash | 14. 02. 2019. u 09:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupan proračun operativnih troškova za projekt "Mostar EPK 2024" predviđa oko 11 milijuna eura i predstavljen je u 'prijavnoj knjizi', navela je to članica Tima za izradu Aplikacije "Mostar europska prijestolnica kulture 2024" i savjetnica Službe za kulturu Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara Sanela Ćorić Mešić.

''Od toga iznosa, Grad Mostar, kao nositelj projekta, trebao bi izdvojiti oko 4,6 milijuna eura, a ostalo bi se trebalo namaknut od europskih fondova i viših razina vlasti'', pojasnila je Ćorić Mešić za Fenu.

Milijun i pol od EU

Po njezinim riječima, ako bi spomenuti projekt bio uspješno realiziran, onda bi od Europske unije 2025. dobili milijun i pol eura.

Ćorić Mešić izrazila je žaljenje što je projekt kandidature Mostara za Europsku prijestolnicu kulture 2024. oskorišten, kako ističe, u svrhu postizbornih pregovora.

Naime, predstavnici političkih stranaka u Mostaru trebali su svojim potpisom osigurati nastavak kandidature, no mostarski ogranci SDP-a i SDA odbili su dati svoj potpis, zbog 'nedovoljno financijske transparentnosti'.

Salem Marić, čelnik mostarskog ogranka SDA, rekao je ranije za Bljesak.info kako su političke stranke u ovom slučaju u ulozi Gradskog vijeća.

''Mi i dalje apsolutno dajemo podršku kandidaturi Mostara za europsku prijestolnicu kulture što smo pokazali i našim prvim potpisom na prvu aplikaciju. Sad je Mostar ušao u ozbiljniju priču'', rekao je Marić i dodao kako je SDA na sastanku s mostarskim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem zatražila da joj se dostave izvještaji i aplikacija koja će se slati.

Veća transparentnost

''Tražimo veću transparentnost projekta, da znamo što ćemo potpisati i da zajednički odlučujemo o tome, a ne da se o tome odlučuje pojedinačno'', rekao je Marić. 

Edin Zagorčić, čelnik mostarskog SDP-a koji je također zatražio dodatna pojašnjenja o projektu, rekao je pak kako je stav njegove stranke jasan a to je da je kandidatura projekt koji je prevažan za Mostar. Od ideje se ne smije odustati ''Mislim da nitko nema pravo da ga dovede u pitanje i da se projekt ispolitizira. Inzistiramo na većoj transparentnosti protoka novca, hoće li to opteretiti proračun u kojoj mjeri i na koji način će se to vraćati. Želimo da stranke dobivaju dokumente koji ukazuju na transparentan rad'', rekao je Zagorčić ranije za Bljesak.info.

Potpis potpore dosad su dali HDZ BiH, HDZ 1990, HSS i HSP BiH.

Podrška ovom projektu stigla je od strane Hrvatskog kulturnog društva Napredak koji izražavaju žaljenje što "oni koji odlučuju o sudbini kulture u BiH misle da je kultura trošak".

"Povodom medijskih napisa u kojima se dovodi u pitanje nastavak potpore projektu Europske prijestolnice kulture Mostar 2024, želimo iskazati svoju javnu i nedvojbenu potporu nastavku tog projekta. Sama kandidatura Grada Mostara za Europsku prijestolnicu kulture te prolazak u drugi krug, zajedno s Banja Lukom, samo po sebi je veliki dobitak i značajan iskorak prvenstveno za naš grad, ali i Bosnu i Hercegovinu", priopćeno je iz Napretka.

Dodaje se kako je razumljivo da nastavak projekta traži novčana ulaganja, kako u infrastrukturu, tako i u kulturne projekte te kako isticanje da nastavak projekta EPK Mostar 2024 zahtjeva proračunska opterećenja, samo po sebi nije pravi argument jer oni koji odlučuju o sudbini kulture u BiH misle da je kultura trošak.

Podsjećamo, mostarska kandidatura za prijestolnicu kulture 2024. godine prošla je u drugi krug. Aplikacija pod naslovom ''Sve je premostivo'' predstavljena je mostarskoj javnosti a u njoj su nabrojani projekti koji bi trebali poboljšati stanje u Mostaru i to ne samo ono kulturno. No mnogi su skeptični i ne smatraju da je Mostar zaslužio tu titulu.

Kopirati
Drag cursor here to close