Ilindan

Morine: Planinska visoravan s nezaboravnim pogledom na jugu Hercegovine

Kultura / Flash | 26. 07. 2013. u 08:55 J.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nestvaran prizor iz podnožja kamenog vrha Jakomira puca na sve strane, Morine, planinska visoravan misao vodilja južno hercegovačkih stočara, stoljećima.

Stočara više nema, bar onih južno hercegovačkih, u podnožju stisnulo se stotinjak misara. Slučajno ili, brojali smo, točno ih je bilo 97, plus tri svećenika!?

Stotinjak metara dalje, na improviziranom parkingu, razbaškarili se automobili, kao razigrani ždrijepci. Dokle god vidokrug seže trava i kamenita brda.

Pogled na Morine se ne zaboravlja, djeluje poput panoramskih skica iz Oscarom nagrađenog westerna ''Ples s vukovima'', ali vratimo se povodu.

Ilindanska slava na Morinama. Zbog lutanja pustim prostranstvima kasnimo, ali ne da prebrojimo ljude, divimo se ljepoti, nego na sam početak misnog slavlja, ''blagoslov polja i planina'' kojeg je obavio don Antun Luburić biskupski kancelar i župnik Nevesinja, sigurno najprostranije katoličke župe u BiH.

Uz koncelebraciju župnika don Antuna Luburića i don Tomislava Ljubana, misno slavlje je predvodio mons. dr. Ratko Perić biskup Mostarsko-duvanjski i upravitelj Trebinjsko-mrkanjski.

Iz tog slavlja, iz tog nestvarnog ugođaja, tu na pustopoljini, gdje se nekad nalazila crkva, bolje rečeno kapelica, na lokalitetu zvanom Livoda, iz niza podataka koje čusmo, bilježimo biskupov apel vjernicima:

''Nećeš profitirati, ako ovo prodaš! Nećeš profitirati i ako ovo prodaš. Kome ćeš prodati? Kome, i ako imaš?! Ostani! Nigdje, ni na Rotimlji, ni na Brštaniku, ni u Nevesinju, ni u Dubravama, ne prodaji!

Ono što je tvoje zadrži potomstvu svome, trećem, četvrtom, petom koljenu. Ne znaš kad će zatrebati, pa će te blagoslivljati govoreći – ovo mi je ostavio moj pradjed, moj prapradjed…''

Uglavnom, iz podataka koje su iznijeli biskup Perić i župnik don Antun Luburić saznajemo da je crkvica na Morinama izgrađena 1912. godine za župnikovanja fra Ambre Mišetića. Bez obzira na veličinu bila je prva filijalna crkva župe Nevesinje.

Svete mise su služene na Ilindan i na Gospu od Milosrđa (nedjelja po Maloj Gospi), a gravitirali su joj vjernici s Morina, Somina, Crvnja, Busovače…, ukupno oko 800 duša.

Na Ilindan se tu okupljano po nekoliko tisuća vjernika. Slavljenje Ilindana na Morinama na inicijativu župnika don Antuna, obnovljeno je prošle godine u povodu 100-te godišnjice gradnje. Lani je bilo pedesetak duša, ove godine duplo više, planovi su da se crkvica obnovi, postupak je u tijeku, a postoji i razumijevanja vlasti u Nevesinju.

Treba samo vremena da se planovi i želje usklade sa stanjem u katastru i gruntu, te osigura pristupni put. Lijepo je to čuti, bez obzira što na Morine nije lako doći.

Crkvica sv. Ilije na Morinama stradala je u Drugom svjetskom ratu. Prema riječima biskupa Perića uslijed velike hladnoće talijanski vojnicu su 7. svibnja 1942. godine s crkve ''digli japiju i naložili“.

Kamen s ruševne crkvice 1949. godine korišten je za gradnju pekare obližnjeg poljoprivrednog dobra. Tako je nestala crkvica s njom i draž tradicije, a s obzirom na raspoloženje, nećemo se iznenaditi ako nas za koju godinu na Livodi, lokalitetu zvanom Ali pašina livada, zateče obnovljena crkvica, odnosno kapelica sv. Ilije.

Kopirati
Drag cursor here to close