2016.

Molitvenim pohodom na Bobovac počinju Tropletovi dani kulture

Kultura / Flash | 20. 10. 2016. u 07:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnje izdanje Tropletovih dana kulture tradicionalno počinje pohodom na kraljevski grad Bobovac i molitvom za Domovinu 22. listopada, a završava 18. studenog odavanjem počasti žrtvi Vukovara i obilježavanjem obljetnice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosna.

Kroz Tropletove dane kulture Hrvatska kulturna zajednica (HKZ) Troplet nastoji, u skladu sa svojim ciljevima i programskim zadaćama, očuvati i promicati kulturno nasljeđe hrvatskoga naroda i ukazati na bogatstvo tradicije koju Hrvati baštine.

Interes mladih za kulturnu baštinu

Troplet želi dati prostora priznatim i afirmiranim osobama koji djeluju u različitim područjima znanstvenog i kulturnog stvaralaštva te vjerskog i javnog života, ali istovremeno promicati i javnosti predstaviti mlade i nadarene umjetnike i stručnjake koje svekolika javnost još nije imala prigodu upoznati, priopćeno je iz te udruge.

Također, Troplet određenim sadržajima nastoji zainteresirati djecu i mlade za povijest i bogatu kulturnu baštinu hrvatskog naroda, ali i cjelokupnog prostora, kao i potaknuti razgovor i raspravu o nekim aktualnim društvenim pitanjima.

Molitveni pohod na kraljevski grad Bobovac

Tropletovi dani kulture 2016 počinju u subotu, 22. listopada, molitvenim pohodom na kraljevski grad Bobovac, kojeg organizira Vojni ordinarijat u BiH u suradnju s Vrhbosanskom nadbiskupijom.

U okviru Tropletovih dana kulture planiran je i koncert duhovne glazbe crkvenih bendova/mladih zborova, zatim humanitarna izložba likovnih uradaka mladih i darovitih umjetnika iz srednje škole likovnih umjetnosti na temu "Božje milosrđe", kreativne radionice za djecu i mlade te natječaja za najbolji neobjavljeni literarni rad učenika osnovnih i srednjih škola iz BiH.

Tropletovi dani kulture završit će 18. studenoga, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Dan uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosna.

Na taj dan, pored već tradicionalnog paljenja svijeća i molitve u Vukovarskoj ulici u Mostaru, Tropletova mladež obilježit te obljetnicu paleći 25 baklji podno Jubilejskog križa na brdu Hum ponad Mostara. Taj broj odgovara broju godina proteklih od tih događanja, ove godine će to biti dvadeset pet, najavili su iz Tropleta.

Kopirati
Drag cursor here to close