Dugogodišnji problemi

Molba Vladi HBŽ-a: Dosta je trgovine, pomozite u rješavanju pitanja zemljišta crkve u Drvaru

Kultura / Flash | 04. 07. 2017. u 05:34 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Župnik crkve iz Drvara poslao je molbu Vladi HNŽ-a da HBŽ pomogne Župi Drvar u rješavanju pitanja zemljišta za izgradnju katoličke crkve u Drvaru

''Kao župnik župe sv. Josipa u Drvaru pišem Vam po prvi put, nakon što ste nedavno preuzeli dužnost predsjednika Vlade HBŽ, i molim Vas za konkretnu pomoć u rješavanju 22 godine duge problematike (ne)izgradnje župne katoličke crkve u Drvaru.

Vjerujem da ste upućeni u povijest ovog problema, a sigurno Vam je poznata informacija da je na zasjedanju Općinskog vijeća Drvar 31. 1. 2017. većinom glasova donesena odluka kojom se u Program rada Općinskog vijeća za drugi kvartal ove godine (travanj-lipanj) uvrštava točka ''Prijedlog odluke o dodjeli lokacije za izgradnju katoličke crkve'',

Nedugo nakon toga sam načelniku općine Drvar Goranu Broćeti uputio već spomenuti službeni dopis u kojem sam ga zamolio da nam odgovori na pet naših zahtjeva a sve u cilju pronalaska odgovarajuće lokacije i ishođenja svih dozvola za izgradnju katoličke crkve'', napisao je u svojoj molbi Don Davor Klečina, župnik drvarski.

Politička cijena

Dodao  je da je stav Katoličke Crkve otpočetka bio jasan - da je pitanje izgradnje župne crkve u Drvaru pitanje pravednosti i osnovnih ljudskih prava, da se njime ne smije politizirati, te da ovo pitanje trebaju rješavati nadležne institucije a ne političke stranke – 24. 2. 2017. u crkvu je stigao „skandalozni“ i za crkvu ponižavajući službeni odgovor načelnika općine Drvar Gorana Broćete u kojem nimalo odmjerenim rječima jasno i javno tvrdi da će pitanje izgradnje katoličke crkve u Drvaru staviti u stranu sve dok se ne riješe međustranački prijepori drvarskog SNSD-a i županijskog HDZ BIH nastali oko provedbe koalicijskog sporazuma ove dvije stranke.

''U medijima smo proteklih mjeseci saznali i koja je bila 'politička cijena' dobivanja dozvole za izgradnju katoličke crkve u Drvaru – tri ministarska mjesta SNSD-u u Vladi HBŽ te mjesto potpredsjednika Skupštine HBŽ, čemu je – kako nam je svima poznato – i udovoljeno proteklih dana. Budući da se drugi kvartal - u kojem su se općinske vlasti u Drvaru trebale izjasniti o zemljištu za izgradnju katoličke crkve - bližio kraju, 19. lipnja 2017. uputio sam novi dopis načelniku Drvara i predsjedniku Općinskog vijeća s molbom da se jasno izjasne o ovoj problematici. S bzirom da pismeni odgovor do danas nije stigao, te budući da je s danom 30. lipnja 2017. istekao rok kojeg su općinske vlasti Drvara same zacrtale i u kojem su se obvezale izjasniti o ovoj problematici, sa razočarenjem i gorčinom tvrdimo da su načelnik Drvara i predsjednik Općinskog vijeća prevarili svoje sugrađane katoličke vjeroispovijesti, Katoličku Crkvu i cjelokupnu javnost, jer nisu ispunili ono što su javno obećali,, napisao je župnik.

Kako navodi, s tim su nastavili dosadašnju 22-godišnju praksu svih garnitura općinskih vlasti u Drvaru, grubog kršenja slobode vjeroispovijesti drvarskim katolicima i Državnog zakona o slobodi vjere koji svim vjerskim zajednicama u BiH jamči slobodnu izgradnju vjerskih objekata.

Što očekivati u ostalim županijama

''Poštovani Predsjedniče, budući da su se općinske vlasti u Drvaru još jednom negativno izjasnile o pitanju izgradnje katoličke crkve u Drvaru, obraćamo se ovom molbom višoj instanciji, a to je Vlada HBŽ, da nam konkretno pomogne u rješavanju ovog problema. Sa žaljenjem moramo konstatirati da se ni sve dosadašnje garniture županijske vlasti u HBŽ (bilo da je riječ o HDZ BIH ili HDZ 1990 koje su u tom periodu bile na vlasti) nikada nisu iskreno potrudile oko rješavanja ove problematike'', kaže župnik, dodajući kako je i promatraču sa strane je više nego jasno da su svi stanovnici Drvara (izuzev pojedinih elita) – bilo da je riječ o Srbima ili Hrvatima – sve ovo vrijeme bili samo predmet političkog potkusurivanja između općinskih vlasti u Drvaru i županijskih vlasti u Livnu.

''Ne ulazeći sada u druge egzistencijalne probleme koji muče sve stanovnike Drvara, te zadržavajući se samo na problemu izgradnje crkve u Drvaru, iznosim Vam ogorčenje većine svojih župljana katolika koji se nakon podjele traženih ministarskih fotelja u Vladi HBŽ pitaju koja je daljnja cijena dobivanja dozvole za izgradnju crkve – jesu li to mjesta savjetnica, tajnica i čistačica u županijskim tijelima i nadzornim odborima javnih poduzeća, te dokad će na taj način, posve javnom političkom trgovinom, trajati ponižavanje drvarskih katolika vezano za nemogućnost izgradnje crkve? Nadalje, Hrvati katolici Drvara se s pravom pitaju, ako ne mogu ostvariti jedno od elementarnih ljudskih prava na području Federacije BiH, unutar jedne „većinski hrvatske“ županije, što li mogu očekivati njihovi sunarodnjaci u onim županijama gdje su Hrvati manjina, a Republiku Srpsku i da ne spominjemo? G. Predsjedniče, molimo Vas da se ova sramna praksa političkog trgovanja osnovnim ljudskim pravima napokon prekine te da se Vlada HBŽ iskreno i konkretno uključi u rješavanje problema oko dodjele zemljišta za izgradnju katoličke crkve u Drvaru'', poručuje župnik.

Budući da se općinske vlasti Drvara nisu pismeno očitovale zahtjevima, župnik ej predsjedniku Vlade HBŽ-a iznio i dva zahtjeva s molbom da im pomognu.

Dva zahtjeva

''Prvo tražimo da nadležne županijske geodetske službe točno identificiraju lokaciju (površine 3520 m2) na kojoj su do 1949. g. bila župna crkva i župna kuća, a na kojoj Župa Drvar ima u vlasništvu i danas 1062 m2 zemlje, te da se utvrdi je li na toj lokaciji danas moguća gradnja obzirom na postojeće objekte.

Ova nam je zemljišna identifikacija vrlo važna, i radi nas samih ali i radi svih onih koji svjesno ili nesvjesno šire laž da u Drvaru nikad nije postojala katolička crkva. U tome će sigurno pomoći i činjenica da je Banjolučka biskupija odnedavno u posjedu vrijednog dokumenta - kompletne gruntovnice, odn. austrougarskog predmjera za Drvar, kojeg je dobila zahvaljujući susretljivosti Vojnog arhiva Austro-ugarske monarhije u Beču.

Drugo tražimo da Vlada HBŽ ponovno razmotri odluku od 22. 5. 2002. kojom se izuzima iz procesa privatizacije zemljište površine 3000 m2 (zemljište „Robne kuće Drvar“) i dodjeljuje Župi Drvar za izgradnju katoličke crkve.

U nadi da ćete nam odgovoriti na našu molbu i time pokazati iskrenu spremnost za rješavanje ovoga nepotrebnog dugogodišnjeg problema koji baca ružno svjetlo na Drvar ali i na cijelu Hercegbosansku županiju, srdačno Vas pozdravljam i želim obilje blagoslova u Vašem radu i životu'', napisao je Don Davor Klečina, župnik drvarski.

Kopirati
Drag cursor here to close