Galerija Aluminij

Moćni bh. ekspresionist Adin Hebib stiže u rodni Mostar

Kultura / Flash | 13. 07. 2017. u 05:22 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedno od najzvučnijih imena bh. slikarstva današnjice, ekspresionist čija djela krase prestižne svjetske galerije, kao i domove nekih od najutjecajnijih državnika Europe, Azije i Amerike, Mostarac Adin Hebib, u rodnomu će gradu izlagati nakon punih 15 godina.

Galerija Aluminij ugostit će njegov izvanredan likovni postav, uokviren pod imenom Most kao život, a riječ je o izboru iz dva posebno vrijedna ciklusa: Most i Bog ne daje križ onomu tko ga ne može nositi. Svečano je otvorenje uglavljeno za četvrtak, 13. srpnja, s početkom u 20 sati.

''Ciklus nadahnut mostarskim Starim mostom i ciklus koji svoju priču crpi iz snažnih poruka svetih pisama Biblije i Kur'ana, satkanih u znamen križa koji je iskušenjem i putom iskupljenja, izvrsna je Adinova povratnička izložba u rodnomu gradu. Autoru je do ovoga pothvata osjetno jako stalo, a Galeriju Aluminij ciljano je odabrao za prostor u kojemu će izići pred svoje sugrađane, što nam služi na osobitu čast. Ovo je izložba o kojoj će se dugo pričati, organizacijski i sigurnosno izrazito zahtjevna, s djelima čija pojedinačna vrijednost doseže i na desetke tisuća eura. Svakako će postavom dominirati veliko platno križa, optočeno zlatnim listićima, koje je dosad samo jednom bilo izloženo u Hrvatskoj, a u BiH će tek kod nas doživjeti svoj premijerni izlazak pred publiku'', ističe Darko Juka, direktor Odjela korporativnih komunikacija i marketinga Aluminija.

U pratnji oca, u Aluminijevoj će se galeriji Mostarcima predstaviti i Mia Hebib, svojim unikatnim nakitom koji dizajnira u New Yorku (SAD), a koji je krasio i naslovnicu Voguea.

Hebib, prepoznatljiv po nadimku Slikar kojim ga je ovjenčao legendarni Davorin Popović, u Mostar dolazi nakon velike izložbe u Skoplju (Makedonija), a nakon Galerije Aluminij, sa svojim djelima putuje u Zadar (Hrvatska) i u Podgoricu (Crna Gora). On kist u ruci drži po deset sati dnevno i principijelno, osim katkad u grafici, ne koristi crnu boju, priopćeno je.

''Edo Murtić mi je rekao, a mislim da je sto posto u pravu, kako je poslije 60. godine umjetnik sazreo, kako tada ima snage i hrabrosti likovno i intelektualno napraviti ono što hoće. Mislim da sam u toj etapi i zato se izdižem iz prljavštine koja nas okružuje od rata na ovamo, iz prljavštine koja nam zatvara galerije i muzeje, koja banalizira umjetnost. Zato me i toliko raduje, ali i straši, ovaj povratak Mostaru, mojim ljudima, mojemu Mostu, mojemu životnom križu… Zato i Galerija Aluminij, koja je istinskim otklonom od ovoga što me živcira i razbjesni…'', izravan je osebujni Heba, s cigaretom među prstima s kojih vrište lakirani nokti u svim duginim bojama koje, kao i s njegovih slika, oduzimaju dah dinamikom i primjenom.

Njegove slike pršte koloritom, a on svaki motiv promatra drukčije i u svakomu ciklusu iznova pridobiva publiku upravo tom energijom koja uvijek nudi i novo iznenađenje. Bošnjak rođenjem, agnostik opredjeljenjem, a tako moćan križ u likovnomu izričaju…

''Ja sam uronio u tu priču u jednoj crkvi iz 14. stoljeća u Kastvu (Hrvatska), gdje sam radio izložbu, a fratri mi dopustili napraviti portal. Gostujuća talijanska publika bila je uvjerena kako je riječ o izvornomu dijelu te drevne crkve. Temu križa, kao znamena iskušenja kojeg nam Bog daje, znajući koliki križ možemo po(d)nijeti, nastavio sam razrađivati, a za ovo moćno sam platno, koje prvi put izlažem u BiH, angažirao sarajevskoga majstora koji mi je pomogao zaigrati se s 24-karatnim zlatom. To je slika od koje se ne ću rastati, ona ostaje u obitelji, s mojom djecom. Ona je mojom istinom prema životu, ona je sublimacijom moje ekspresivne podsvijesti i mojega odnosa prema svijetu. Tako je i s mostom, jer nije to samo moj Stari most, to je priča o svim mostovima, o prijateljstvima, ljubavima i susretima...'', završava Hebib, pozivajući ljubitelje likovnosti na otvorenje koje će biti pravim gradskim ljetnim spektaklom.

Inače, Adin je Hebib rođen 1955. u Mostaru. Školovao se u Mostaru i u Beogradu (Srbija), a izobrazbu završio u Parizu (Francuska), u klasi prof. Borisa Cikalovskoga, kod kojega je specijalizirao ekspresionizam. Dobitnikom je niza međunarodnih nagrada, s gotovo 50 priređenih samostalnih i na desetke skupnih izložbi diljem svijeta. Mia Hebib, rođena u BiH i odrasla u Hrvatskoj, školovala se u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu, a od 1996. godine živi i stvara u SAD-u, gdje je diplomirala na Savannah College of Art and Design, na odjelu dizajna metala i nakita. U New Yorku se profilirala u prepoznatljivu dizajnericu nakita, na ponos oca koju ju redovito ugošćuje na svojim izložbama.

Postav Most kao život u Galeriji Aluminij ostat će, pod primjerenim mjerama osiguranja, dostupnim za besplatno razgledanje sve do 5. kolovoza.

Kopirati
Drag cursor here to close