Novi roman

Mlakićev Bezdan u Mostaru

Kultura / Flash | 17. 03. 2017. u 13:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru obilježavanja Dana hrvatskog jezika u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru bit će predstavljen novi roman Josipa Mlakića, jednog od najuspješnijih hrvatskih i bh. književnika.

Uz autora, na predstavljanju Bezdana u mostarskom HNK, u subotu, 18. ožujka u 20 sati, govorit će Perina Meić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Magdalena Blažević, književna kritičarka i recenzentica.

Mlakićev novi roman Bezdan, navode kritičari, samo je naoko mučna priča o bolesti i starosti. Nježni je to poetski uradak – knjiga o smrti postaje knjigom o ljubavi, a priča o bolesti pretvara se u onu o sućuti i razumijevanju.

Zaprešićka Fraktura u čijoj je nakladi roman i objavljen, navodi kako je Mlakić suviše dobar pisac da bi svoje likove koje počinju napuštati imena, riječi, sjećanja, sve ono što su stvorili, ostavio bez svjetla.

Mudra i autentična, napisana preciznim jezikom poezije, ona govori o vremenu i zaboravu, o povijestima velikim i malim, a ako smo u stanju u njoj pročitati bjeline – slučajan dodir, kavu i šutnju udvoje, život ponavljanja i ples vremena – lako bi moglo biti da je Bezdanom Josip Mlakić stvorio svoj najnježniji roman.

Bezdan je podijeljen u tri cjeline od kojih u prvom donosi mučnu priču o paru starih ljudi koji se po završetku Domovinskog rata vraćaju u razorenu selo i nastoje početi novi život. Mlakić nas u drugom dijelu romana upoznaje o starom bračnom paru gimnazijskih profesora – njihove sociološke, intelektualne ali i klasne razlike uz Alzheimerovu bolest od koje obolijeva profesorica.

Kopirati
Drag cursor here to close