U potrazi za ...

Mladi iz cijele BiH učili o kulturnom naslijeđu svoje zemlje

Kultura / Flash | 21. 01. 2017. u 15:45 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prepunoj Etnološkoj dvorani Zemaljskog muzeja u Sarajevu, mladi iz svih krajeva BiH izveli su multimedijalni performans 'Potraga za sličnostima'.

Kroz performans mladi iz Doboj Juga, Sanskog Mosta, Ljubuškog, Tomislavgrada, Lopara i Ribnika pokazali su svoja kreativna djela, nastala u petodnevnom kampu održanom proteklog tjedna u Sarajevu, a u okviru kojeg su istraživali zajednički identitet i kulturno naslijeđe naše zemlje.

Zbog sveprisutnosti trenda u kojem se kroz politiku, školstvo i medije potenciraju različitosti među bh. etničkim skupinama, Udruženje Magacin Kabare je uz podršku veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, pokrenuo projekat 'Potraga za sličnostima'.

"Performans koji se upravo održao dokaz je da naše društvo ima omladinu koja može pokrenuti promjene, i osigurati pozitivnu budućnost svih nas. Rad na ovom projektu je još jednom dokazao da zdravu BiH, i njeno društvo možemo graditi jedino kroz upoznavanje i poznavanje njenih stanovnika, kroz razmjenu mišljenja i pronalaženje zajedničkih interesa", istaknuo je Emir Kapetanović, redatelj i voditelj projekta 'Potraga za sličnostima'.

Sudionici performansa istaknuli da je ovo bilo izuzetno pozitivno i korsino iskustvo za njih jer su mnogo toga novog naučili o kulturnom naslijeđu svoje zemlje, ali i o samima sebi, te stekli nove prijatelje.

Kopirati
Drag cursor here to close