Prigodna marka

Mit o Narcisu i nimfi Eho na novoj marki HP Mostar

Kultura / Flash | 22. 05. 2017. u 11:25 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska pošta (HP) Mostar izdala je prigodnu poštansku marku u bloku „Mitovi i flora 2017. – Narcis i Eho“, žig i omotnicu prvoga dana (FDC). Autorica izdanja je akademska slikarica Tamara Herceg, marka nominalne vrijednosti 5,00 KM tiskana je u tiskari Zrinski Čakovec, a u poštanskom prometu koristi se od 22. svibnja 2017.

Narcis (Narcissus) je višegodišnja cvjetnica iz porodice sunovrata (Amaryllidaceae). Njeno latinsko ime dolazi od starogrčke riječi nárkissos (Narcis), naziva za mladića u grčkoj mitologiji koji se samo jednom zaljubio i to u svoj odraz u vodi. Očaran, pokušao je dotaknuti lik u vodi, ali bi se svaki put pojavili valovi i lik bi nestao.

U Narcisa se zaljubila planinska nimfa Eho koja je imala prekrasan glas, ali ju je božica Hera kaznila jer je voljela ogovarati. Nije više mogla govoriti, samo je mogla ponavljati posljednje riječi rečenica koje su drugi izgovarali.

Jednoga dana srela je Narcisa i zaljubila se u njega, ali ju je on odbio. Slomljena srca Eho je molila božicu Afroditu da je usmrti. Želja joj je bila ispunjena, ali Afroditi se svidio njezin glas i pustila ga je da zauvijek živi kao jeka (eho). Narcis je cijeli život proveo na obali bistroga planinskog jezera gledajući svoj odraz u vodi.

Kada su ga nimfe jednoga dana otišle potražiti nisu ga našle, na obali jezera pronašle su lijepi cvijet nagnut na vodom i nazvale ga narcis, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close