Groblje mira

Misno slavlje na Bilima u čast poginulih i nestalih Hrvata

Kultura / Flash | 26. 10. 2016. u 07:21 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečano sveto misno slavlje na platou ispred crkve sv. Josipa na Groblju mira na Bilima u čast svim poginulim i nestalim pripadnicima hrvatskog naroda na teritoriju Bosne i Hercegovine u utorak je održao gospićko–senjski biskup u miru i crkveni povjesničar dr. Mile Bogović.

U misnom slavlju uz mons. Bogovića sudjelovalo je više svećenika: don Željko Majić, generalni vikar Mostarsko-Duvanjske i Trebinjsko-Mrkanjske biskupije, dr. fra Miljenko Šteko, provincijal hercegovačke franjevačke provincije, fra Miljenko Mića Stojić, vicepostulator postupka mučeništva "Fra leo Petrović i 65 subraće", don Ljubo Planinić, župnik župe Kruševo i fra Ivan Ivanda, župnik župe Goranci.

Uz svećenike i puk ovom misnom slavlju nazočili su: Ilija Ile Vrljić, predsjednik odjela za domovinski te prvi i drugi svjetski rat pri Hrvatskom narodnom saboru i Dario Pušić, izaslanik HDZ-a BIH u domu naroda FBiH.

Misno slavlje počelo je u 13.00 sati, a svečanom misnom slavlju po lijepom vremenu unatoč radnom danu, prisustvovalo je 60-70 osoba.

Svečani misno slavlje uveličao je mali zbor iz Kruševa na čelu sa profesorom glazbene kulture Karlom Miličevićem koji je svirao piano. Biskup u mirovini, Mile Bogović u propovijedi se osvrnuo na značaj žrtve i patnje koju je Isus Krist primio na sebe radi otkupljenja cijelog svijeta, piše Goranci.blogspot.ba.

Tu žrtvu i patnju su u sudnjim i teškim vremenima odlučili podnijeti i naši pokojni i nestali kao zalog opstojnosti i žrtve za slobodu i postojanost hrvatskog naroda na ovim prostorima. Istu tu žrtvu su podnijeli i članovi obitelji pokojnih i nestalih koji su ostali bez svojih najmilijih te su na taj način i oni dali svoj obol za svekoliku borbu hrvatskog naroda na ovim prostorima.

Biskup Mile Bogović je posebno naglasio da je život i živa rana nešto najsvetije što čovjek može dati za svoje bliže i svoj hrvatski narod. Na koncu svečanog misnog slavlja svi sudionici svete mise uputili su se ka svojim domovima u nadi da će se narednih godina ponovno ovdje susretati i pomoliti za nedužne žrtve svih totalitarnih režima koji su svoje živote položili na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close