Velike zbirke ikona

Ministarstvo kulture i sporta FBiH ima osjećaj za manastir Žitomislić

Kultura / Flash | 06. 06. 2016. u 11:35 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije Tomislav Martinović posjetili su danas manastir Žitomislić, južno od Mostara, gdje su s igumanom Danilom Pavlovićem razgovarali o nastavku obnove prostorija koje se nalaze u sklopu manastira.

U izjavi za medije iguman Danilo je kazao kako je potrebno nastaviti s obnovom muzeja ikona i umjetnina koje ovaj manastir posjeduje kako bi se adekvatno sačuvali i prezentirali javnosti. Po njegovim riječima, manastir u Žitomislićima ima veliku zbirku ikona i umjetničkih djela koji datiraju od 16. do 19. stoljeća i to je zapravo jedna od tri velike zbirke ikona u BiH.

''Sredstvima koje smo ranije dobili od Ministarstva kulture i sporta FBiH i od pojedinačnih donatora uspjeli smo obnoviti kuću u kojoj će biti smješteni muzej, suvenirnica i dvorana za prijam gostiju. Kako bi se građevinski radovi u muzeju završili potrebno je, prema procjeni građevinske tvrtke, oko 36 tisuća KM i još otprilike toliko sredstava koja su potrebna za unutarnje uređenje'', kazao je iguman Danilo. Dodao je kako manastir godišnje posjeti jako veliki broj turista, pravoslavnih hodočasnika, veliki broj turista iz Međugorja kao i veliki broj osoba koje tijekom toplijih mjeseci putujući prema moru svrate i posjete manastir.

Ministrica Dujmović kazala je kako Ministarstvo kulture i sporta FBiH ima jako puno planova te kako je, kroz Zavod za zaštitu spomenika kulture sa svoje stručne strane, a dijelom i skromne financijske potpore, podržavalo projekt obnove manastira Žitomislić kao i sve druge projekte kada je riječ o spomenicima nacionalne i kulturne baštine.

Sredstva kojima raspolaže Ministarstvo kulture i sporta FBiH su minorna u odnosu na potrebe koje bi trebale biti prepoznate od takve jedne federalne institucije kako bi svi projekti u sklopu ovog ministarstva koji postoje bili adekvatno potpomagani.

Odgovarajući na novinarski upit prosvjećuje li se dovoljno pozornosti projektima srpskoga naroda u Federaciji BiH i prave li se razlike u odnosu na ostale narode, federalna ministrica je odbacila bilo kakve teze da se kod raspodjele sredstava prave razlike među narodima.

''Ono što je činjenica jeste da su sredstva nedostatna i da se smanjuju pa tako i svi projekti koje imamo u FBiH ne mogu bitno adekvatno podržani'', ponovila je federalna ministrica, koja je podsjetila da je u Vladu FBiH ušla kao pripadnica srpskoga naroda.

Na kraju je poručila kako svi trebaju imati razumijevanje za sve koji žive na području FBiH te dati i svoj doprinos boljem suživotu naroda i kultura.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović izrazio je zadovoljstvo što Ministarstvo kulture i sporta FBiH ima osjećaj za manastir Žitomislić

''Iguman Danilo je jako puno pomogao kada je riječ o uspostavi normalnih i tolerantnih odnosa na području Hercegovačko-neretvanske županije. Od kada se ovdje iguman Danilo doselio, nismo imali niti jedan incident i iguman predano radi na realizaciji ovog projekta obnove manastira u Žitomislićima'', kazao je Martinović.

Inače, manastir Žitomislić porušen je do 1992. godine, a njegova obnova počela je 2002. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close