Spomenik izdaji

'Miljenko Smoje je podržavao Miloševića, a to nisam mogao podnijeti'

Kultura / Flash | 02. 12. 2011. u 18:28 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavljanje knjige "Spomenik izdaji", autora Joška Čelana iz Splita upriličeno je večeras u Napretkovom domu u Mostaru. Knjiga je predstavljena s porukom "Tko u Hrvatskoj vlada novcem, medijima i državom".

"Na oko 500 strana knjige opisan je životopis poznatog splitskog novinara i scenarista Miljenka Smoje, od njegova rođenja, početka njegova javnog djelovanja, posebice onoga razdoblja kojemu sam bio svjedok, a to su 70 godine, te početak raspada Jugoslavije. Završni dio odnosi se na njegove nasljednike", kazao je u izjavi za Fenu autor Čelan.

Čelan je istaknuo kako je sa Smojom bio čak kućni prijatelj, no kako je sukob između njih izbio zbog Smojina odnosa prema Slobodanu Miloševiću, odnosno "velikosrpskom projektu gdje je Smoje stao uz Miloševića".

"Kroz taj jedan sukob koji se dogodio u knjizi se govori o svim onim silnicama koje u Hrvatskoj upravljaju novcem, državom i medijima. U knjizi se iskazuje povijest novinarstva i politike u Splitu i Hrvatskoj u posljednja četiri desetljeća", kazao je Čelan.

"Smoje je osoba koja ima jedno svoje mjesto u javnosti, te mu se čak namjerava podići i spomenik, međutim ova knjiga je svojevrstan pamflet koji dokazuje da je nemoguće dati spomenik nekome koje bio suputnik čovjeka koji je završio u Haagu. Rječit je izraz 'spomenik izdaji', ali smatram da je sasvim neprirodno da spomenik dobije čovjek koji je od početka svog javnog djelovanja do smrti, pa čak i poslije, s obzirom da ima nasljednike, nesolidaran u odnosu na zajednicu kojoj pripada", kazao je Čelan.

O knjizi je govorio i fra Andrija Nikić koji je kazao kako je, listajući knjigu, moguće pronaći nit koja opisuje bitku za istinu o Smoji, a u isto vrijeme to je bitka za povijesnu istinu o slobodnoj Dalmaciji i Splitu, ali i o Hrvatskoj i svijetu oko nje. "Autor je toj povijesti osobno nazočio, ponekad je mogao i rukom dotaknuti, a sada vidi kako je 'vladari svijeta' i vječni hrvatski izdajnici, orjunaši i 'tolomaši', krivotvore pred svima nama. U tome je sav apsurd spomenika koji se želi podići na splitskoj Matejuški.

Knjiga naprosto iznosi istinu, lako dokazive i dokumentirane činjenice. U tom paralelnom životopisu Joško Čelan svjedoči Hrvatsku, a Smoje Jugoslaviju. Joško čovještvo - Smoje nečovještvo, Joško svjedoči poštenje - Smoje nepoštenje", kazao je, uz ostalo fra Andrija. Uz autora i fra Andriju, u predstavljanju knjige sudjelovao je i Josip Jović.

Joško Čelan rođen je 1951. godine u Splitu. Od 1972. godine novinar je u Slobodnoj Dalmaciji. Autor je knjiga 'Oklevetani narod - Hrvati u Bosni i Hercegovini', 'Oteto zaboravu - Domovinski rat na hrvatskome jugu' i 'Trećejanuarska Hrvatska'.

Kopirati
Drag cursor here to close