Predstava

"Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali"

Kultura / Flash | 08. 10. 2016. u 09:25 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali" naziv je predstave Bosanskog narodnog pozorišta Zenica za koju prema tekstu Tanje Šljivar režiju, scenski pokret i koreografiju potpisuje Mirjana Karanović, izvedene sinoć na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR u okviru Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Samo dvoje glumaca – Mirjana Karanović i Enes Salković, donose na scenu priču o vlastitom životu, točnije životu Mare, žene u četrdesetim godinama i osoba koje su najuži dio njenog svijeta – kćerke, sina, muža te ljubavnika.

Radnja se isprepliće kroz otkrivanje odnosa majke i sina, koji počini samoubojstvo, brata i sestre, oca i kćerke te ljubavnice i ljubavnika, u konačnici slažući u cjelinu kojom dobivamo širu sliku o toj ženi i njenoj porodici.

Njihov život u segmentima se prikazuje kroz sekvence sjećanja na određene scene, boje, mirise i druge detalje, otkrivajući time i njihova emotivna stanja, sreću ili nesreću, kajanje ili prkos, pomirenost sa životnim okolnostima ili odustajanje od života.

Publika je glumačke kreacije Karanović i Salkić, na sceni koja okružuje glumce stvarajući time potpunu bliskost i uključenost u radnju, nagradila aplauzom.

Mirjana Karanović je kazališna, televizijska i filmska glumica, kazališna redateljica i pedagoginja iz Srbije. Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. U kazalištu je tumačila najširi dijapazon uloga u predstavama klasičnog i suvremenog repertoara, produciranih u srbijanskim, hrvatskim i bh. teatrima. Dugogodišnja je profesorica glume na Akademiji umjetnosti u Beogradu.

Za ukupno stvaralaštvo i doprinos razvoju kazališne umjetnosti, za humanitarni rad i društveni angažman, Karanović je dobila nekoliko značajnih nagrada i priznanja.

Kopirati
Drag cursor here to close