Sjednica

Matica u Mostaru: Ohrabrenje i pomoć

Po riječima predsjednika Matice hrvatske Stipe Botice, ovo je prvi put da se proširena sjednica tog odbora održava u Mostaru.
Kultura / Flash | 20. 03. 2019. u 11:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proširena sjednica Glavnoga odbora Matice hrvatske upriličena je u srijedu u Mostaru, a osim članova tog odbora iz cijele Hrvatske, sjednici prisustvuju i predstavnici ogranaka Matice hrvatske iz Gruda, Livna, Orašja, Posušja, Sarajeva, Stoca, Širokog Brijega i Tuzle.

Po riječima predsjednika Matice hrvatske Stipe Botice, ovo je prvi put da se proširena sjednica tog odbora održava u Mostaru.

''Prvi put da glavno Matičino tijelo ne održava svoju sjednicu u Zagrebu, nego ovdje u Mostaru. Time smo htjeli dati do znanje da nam je jako stalo da ovdje u sveučilišnom gradu, gradu koji ima najveći dio intelektualne elite hrvatskoga naroda, damo poticaj, podstrek, ohrabrenje i pomoć'',  kazao je Botica uoči početka sjednice.

Dodao je kako će Matica hrvatska darovati svojim ograncima od 200 do 1000 knjiga koje će biti u javnoj upotrebi.

Foto: Bljesak.info / Sjednica u Mostaru

Govoreći o radu Matice hrvatske, naglasio je kako je to najstarija hrvatska kulturna ustanova, stara 177 godina, koja ima 99 ogranaka u Hrvatskoj i 13 ogranaka na području BiH.

''Naši ogranci su samostalni, sami stvaraju svoj program, rješavaju svoja kadrovska i druga pitanja te brinu za kulturu onoga područja u kojem se nalaze i to rade zbilja izvanredno lijepo i izdavačkom djelatnosti, predavanjima te stvaranjem jednog okružja koje nudi optimizam'', kazao je Botica.

Po njegovim riječima, postoji potreba za organiziranjem još tri -četiri ogranka Matice, koji će se možda i do kraja ove godine pojaviti na području Bosne.

Govoreći o ulozi Matice u promicanju hrvatskog jezika u BiH, Botica je kazao kako će MH dati punu podršku institucijama na području BiH "da izbore ravnopravnost hrvatskog jezika na području cijele BiH".

''Mi Hrvati moramo čuvati najvažniju stečevinu naše nacionalne identitetske odredbe, a to je svoj jezik nazivati svojim hrvatskim imenom i imati pravo na njega svugdje'', poručio je Botica.

Na današnjoj sjednici, između ostalog, razgovarat će se o djelovanje Matice hrvatske i njezinih ogranaka u Bosni i Hercegovini, o položaju hrvatskoga jezika u BiH te o održavanju glavne Skupštine Matice hrvatske 2019. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close