Slavlje

Matica hrvatska slavi 175. rođendan

Kultura / Flash | 10. 02. 2017. u 16:31 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Matica hrvatska - Ogranak Čitluk oglasila se priopćenjem u povodu 175. godišnjice osnutka i djelovanja Matice hrvatske na polju nacionalne književnosti, prosvjete i kulture, a koja će se u subotu proslaviti u Zagrebu.

"Od davne 1842. do danas Matica hrvatska poslala je u hrvatski narod neizbrojiv broj knjiga kojima je izgrađivana i podržavana nacionalna svijest čime je izgrađen hrvatski građanski stalež, nositelj političke misli u 19. stoljeću.

Matica hrvatska nikada u svome radu nije priznavala ni društvene ni obrazovne razlike među Hrvatima, pa tako ni upravne ni političke granice koje su dijelile hrvatski narod, nego je knjige, s pomoću svojih povjerenika, slala u svaku hrvatsku kuću", navodi se u priopćenju.

U priopćenju se posebice ističe Glavna i Izborna Skupština te najstarije hrvatske kulturne institucije koja je održana u lipnju 2010. godine u Čitluku, a što je prvi put u povijesti Matice hrvatske da se Glavna skupština održava izvan granica Republike Hrvatske.

"Time je čitlučkom ogranku Matice hrvatske ukazano golemo priznanje, povjerenje i čast da bude domaćin tako značajnog kulturnog događaja, kojeg je Ogranak Matice hrvatske u Čitluku u potpunost opravdao.

Matica hrvatska tim je postupkom pokazala da su državne granice realna činjenica koja se ne može ignorirati, ali i da one ne smiju priječiti kulturno i duhovno povezivanje Hrvata, s koje god se strane granice oni nalazili.

To je snažan znak kulturne, duhovne i moralne potpore Hrvatima u BiH da ustraju u svojim nastojanjima, kao i poruke da u borbi za svoja prava nisu odcijepljeni od matice zemlje i od Matice hrvatske", navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close