Premijera

Mali nauk o životinjama, predstava Maje Zećo u Pozorištu mladih

Kultura / Flash | 26. 04. 2017. u 11:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstava za djecu "Mali nauk o životinjama" redateljice i koautorice Maje Zećo, rađena po motivima Janoschevih djela, premijerno će biti izvedena u četvrtak, 27. travnja na Maloj sceni Pozorišta mladih Sarajevo.

Komad ovog autora poljskog porijekla čije je umjetničko ime Janosch, nastao je kao rezultat glazbeno-scenske i jezičke radionice realizirane od veljače na Maloj sceni Pozorišta mladih, a njegovi akteri su djeca i profesionalni glumci. Neka od djece polaznici su škole njemačkog jezika pri Goethe institutu, koji je podržao ovaj projekt.

Ovo će biti treća premijera na Maloj sceni, otvorenoj u jesen prošle godine.

U središtu Janoschevog univerzuma je specifičan odnos likova koji su postavljeni na drugačiju razinu od uobičajene prakse - nema tipičnog odnosa dobra i zla niti serviranih moralnih pouka, život naprosto teče i događaju se zanimljive stvari, reflektirajući se na dječju psihu bez straha, patnje i stresa.

Dramaturg Segor Hadžović istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije da u ovom kazalištu forsiraju Janoscha zato što je on jedini pisac koji govori o djeci i za djecu iz dječje perspektive, a ne kroz viziju očekivanja odraslih.

Maja Zećo ocjenjuje da je cijeli proces bio vrlo zabavan, te da predstava govori o prijateljstvu i zajedništvu.

''Mislim da su djeca shvatila kolika je odgovornost napraviti predstavu i šta znači teatar. Na projektu smo kroz radionice radili mjesec i po, a u ovom komadu pored profesionalnih glumaca igraju djeca'', kazala je.

Da se uključi u rad na ovom komadu asistenta režije i glumca Aldina Tucića motiviralo je kada je vidio koliko su djeca novosti i ljubavi unijeli u glumački posao, zbog čega, kako kaže, nije mogao odoljeti da ne stane s njima na scenu.

''Kada sam vidio tu dječju zaigranost u očima shvatio sam koliko su zavoljeli teatar. Mislim da su tu volju i radost da se igraju neki od glumaca izgubili'', istaknuo je.

Da ovaj komad nije namijenjen samo djeci, već i odraslima smatra kostimografkinja Belma Lizde Kurt, ocjenjujući da je predstava mješavina dječje zaigranosti, duhovitosti i ljubavi. Naglasila je i edukativni karakter komada, jer djeci koja danas žive u tehničkoj eri otvara put ljubavi ka teatru i temeljnim ljudskim vrijednostima.

''U ovoj priči medo i tigar kreću na put da nađu savršeni dom, ali se na kraju vrate u svoj dom, srede ga i poprave te tu žive sretni do kraja života'' naglasila je.

Kopirati
Drag cursor here to close