Bogat program

Maleni Mostarci vole čitati - Čitanje je mali ritual kojim stvaramo velike ljude

Kultura / Flash | 03. 04. 2017. u 12:41 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se svake godine kako bi se kod najmlađih popularizirala knjiga, te razvila ljubav prema čitanju. Kao nadnevak obilježavanja ovog važnog datuma za dječju knjigu odabran je rođendan velikog pisca, Hansa Christiana Andersena. Upravo tim povodom knjižničarke Dječjeg odjela Narodne knjižnice HNŽ Mostar priredile su nešto bogatiji program.

Svi zainteresirani korisnici odjela mogli su pogledati zanimljivu izložbu nekih novih naslova, ali i najčitanijih knjiga i slikovnica koje knjižnica nudi.

Istim povodom, odjel je ugostio i 40 djece inkluzivnog Dječjeg vrtića ''Sunčani most'' gdje je posebno za njih priređena simpatična pričaonica i kreativna radionica na temu Bambi.

''Cilj ove posjete je bio da se djeci svijet knjiga predstavi što interesantnijim i da se navika čitanja popularizira među djecom. Čitanje je jedan od najvrijednijih darova koji darujemo djeci. To je dar koji traje čitav život. Nikad nije prerano da se u dječji svijet uvedu knjige. Iako djeca u vrtiću ''Sunčani most'' već imaju mogućnost posuđivati slikovnice iz vrtića, ova posjeta je ujedno bila i prilika da se ponuda naslova u kojima djeca mogu uživati proširi. Vrtić ''Sunčani most'' je prilikom ove posjete dobio besplatnu člansku iskaznicu, tako da će djeca ubuduće sa svojim odgajateljicama moći redovito posjećivati knjižnicu i birati nove naslove kojima će bogatiti sadržaj dnevnih aktivnosti'', poručili su iz vrtića Sunčani most.

Inače, poznato je kako je ove školske godine Narodna knjižnica još intenzivnije krenula u osvještavanje roditelja i mladih kada govorimo o važnosti knjige za razvoj kognitivnih sposobnosti djece, pokrenuvši brojne edukativno-kreativne projekte, a s istim ciljem, poticanje i promicanje kulture čitanja od najranije dobi koja dokazano, vrlo pozitivno utječe na cjelokupan razvoj djeteta.

''U godišnjoj statistici događanja iz 2016. godine evidentirano je 186 svih događanja u vlastitoj ili organizaciji suradničkih institucija, s tim da je priređeno 138 kulturnih i obrazovnih sadržaja za djecu te 48 istih događanja za odrasle. Zamjetan je porast broja novoupisanih i obnovljenih članova, što je dijelom rezultat kontinuiranog besplatnog upisa djece prvih razreda te zbog velikog broja ostvarenih aktivnosti u godini'', rekli su za Bljesak.info iz Narodne knjižnice HNŽ-a.

Narodna knjižnica Mostar je kroz proteklo razdoblje priredila i ciklus radionica ''Jezične vježbe'', te  Maštaonicu namijenjenu djeci od 4 do 8 godina, gdje kroz vrlo zanimljiv i atraktivan program besplatno nudi stručnu i kvalitetnu pripremu najmlađih članova za polazak u školu, a školarce potiče na čitanje, učenje i izražavanje.

Valja napomenuti i kako knjižnica programom nudi i brojne tečajeve informatike i stranih jezika, susrete s književnicima, predstavljanja popularnijih knjiga i slikovnica, ali i brojne druge kulturne manifestacije kojima nesumnjivo, vrlo uspješno oplemenjuje one stare, ali i nove generacije svojih korisnika.

Kopirati
Drag cursor here to close