Nedostaje trećina prava

Majo Dizdar: Tiskanje novog izdanja 'Kamenog spavača' je protuzakonito

Kultura / Flash | 30. 03. 2017. u 20:27 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu dopisa (od 29.3.2017.) tajnika Društva pisaca Ediba Kafadara i predsjednika Skupštine Društva pisaca BiH Nenada Tanovića „upućenog svim njegovim članovima“, u kojemu se članstvo obavještava o promociji novog izdanja „Kamenog spavača“ Maka Dizdara u Bošnjačkom institutu u ponedjeljak 3. travnja 2017. godine, te o popratnom programu obilježavanja 100. obljetnice rođenja Maka Dizdara, kao i konferenciji za novinstvo, javnosti se obratio Majo Dizdar, sin slavnog pjesnika.

Kao suorganizatori obilježavanja ove godišnjice, pa i ovog događaja, navode se Fondacija „Mak Dizdar“, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti, Bošnjački institut i Društvo pisaca Bosne i Hercegovine, kojega u ovome projektu predstavlja predsjednik Skupštine DP Nenad Tanović.

Ovom prilikom se oglašavam kao najmlađi sin Maka Dizdara i nositelj 1/3 autorskih prava na njegovo književno djelo, te kao član Društva pisaca Bosne i Hercegovine, čiji je predsjednik u jednome razdoblju bio i Mak Dizdar, navodi se u priopćenju.

Činjenice koje sam naveo, piše dalje Majo Dizdar, obvezuju me da javno obznanim kako je Fondacija „Mak Dizdar“ (s čijim radom nemam nikakve veze, niti sam njezin član, niti sam ikada imao bilo kakvog utjecaja na njezin rad), i pored opomene moga odvjetnika, nezakonito tiskala spomenuto izdanje „Kamenog spavača“. Naime, Fondacija „Mak Dizdar“ za ovaj izdavački pothvat nema moj pristanak kao nosioca 1/3 autorskih prava, te je, shodno tome, i promocija takvog djela nezakonita, podsjeća Dizdar mlađi.

Nadalje se u priopćenju kaže:

S tim u vezi smatram da je ovim činom načinjen nečuven presedan u nakladničkoj djelatnosti, te da se sutra svakome od vas kolega književnika može dogoditi ista stvar, pa vas stoga pozivam da se o ovom slučaju i sami jasno odredite.

Napominjem da sam prije nekoliko mjeseci predsjednika Skupštine Društva pisaca, gospodina Nenada Tanovića, u našim izravnim i pismenim kontaktima upozorio da kao predstavnik DP BiH, zbog ugleda institucije koju predstavlja, mora biti vrlo oprezan ako u bilo kojem povodu ulazi u neki zajednički projekt sa Fondacijom „Mak Dizdar“. Imao sam, naime, veoma upozoravajuće nagovještaje o nepravilnostima i zloupotrebama u njihovom radu, koje su se u međuvremenu i obistinile, i to ne samo u jednom slučaju. Uz to, i gospodin Tanović se i sam u dva navrata osobno uvjerio u nekorektnost u ponašanju Fondacije prema Društvu pisaca BiH, između ostalog u navodu Fondacije na web portalu klix.ba da DP BiH sa Fondacijom i Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH učestvuje u (M.D: nezakonitoj) digitalizaciji Makove pisane ostavštine, na što sam g. Tanovića upozorio, a on mi pismeno priopćio kako Društvo pisaca nema nikakve veze sa digitalizacijom i njenim učesnicima. Isto se dogodilo i sa direktoricom Bošnjačkog instituta, gospođom Aminom Đuvić Rizvanbegović. Ona čak nije ni znala da se rečena digitalizacija obavlja, mada je i institucija koju ona vodi navedena na isti način na istom portalu.

S obzirom da je jedna od zadaća predsjednika Skupštine Društva pisaca Bosne i Hercegovine štititi prava bosanskohercegovačkih književnika, kao i samu instituciju Društva pisaca, nemam razloga ne vjerovati u dobronamjernost gospodina Tanovića, te sam sklon pomisliti kako je on od strane Fondacije „Mak Dizdar“ izmanipuliran i obmanut, to jest da nije upućen u činjenice koje sam spomenuo, a koje je moguće, a i najbolje, provjeriti kod nakladnika „Kamenog spavača“, Fondacije „Mak Dizdar“, od koje se može tražiti na uvid ugovor sa nasljednicima o tiskanju tog djela.

Nadam se da će predsjednik Skupštine Društva pisaca BiH učiniti taj mali napor, uvjeriti se da Majo Dizdar nije potpisao rečeni ugovor sa Fondacijom „Mak Dizdar“ i kako je tiskanje ovog izdanja „Kamenog spavača“ protuzakonito, te da će se sukladno tome odrediti prema pozivu koji je uputio prema članstvu Društva pisaca BiH, zatim prema Fondaciji „Mak Dizdar“ i njihovoj promociji „Kamenog spavača“, kao i prema javnosti. U suprotnom, doprinijet će da on osobno, ali i Društvo pisaca BiH bude suučesnik u obmani javnosti u povodu zakonitosti promocije spomenutog djela, kaže na kraju svoga priopćenja Majo Dizdar.

Kopirati
Drag cursor here to close