Uz Čapljinu

Ljubuški ulazi u elitno društvo karnevalskih gradova Europe

Udruga „Karnevalsko društvo Prolog“ koja već 20 godina organizira Ljubuški Karneval, obavila je sve pripreme koje su potrebne za ulazak u „Federaciju Europskih karnevalskih gradova“.
Kultura / Flash | 26. 05. 2018. u 11:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krovna europska karnevalska organizacija FECC, održava svake godine u mjesecu svibnju konvenciju, na kojoj sudjeluje nekoliko stotina sudionika iz svih zemalja članica ovog udruženja.

Konvencija se svake godine održava u drugom europskom gradu, a ove godine grad domaćin je Šabac u Srbiji, i to od 26.svibnja do 3.lipnja. Jedna od najvažnijih tema FECC-ove godišnje konvencije je pristupanje novih članova u ovu europsku karnevalsku federaciju, a ove godine jedan od kandidata je i Ljubuški Karneval.

Udruga „Karnevalsko društvo Prolog“ koja već 20 godina organizira Ljubuški Karneval, obavila je sve pripreme koje su potrebne za ulazak u „Federaciju Europskih karnevalskih gradova“ i predala svoju kandidaturu, a organizacijski odbor FECC-a će donijeti konačnu odluku na predstojećoj konvenciji u Šapcu.

Predstavnik Ljubuškog na ovogodišnjoj FECC konvenciji biti će ljubuški meštar od karnevala Jakov Begić. Iako prvi put sudjeluje na ovakvom događaju, Jakov Begić tvrdi da je dobro upoznat sa programom konvencije, i da je spreman predstaviti u Šapcu ljubušku tradiciju, kako pokladnu, tako i kulturnu, prirodnu, povijesnu i gastronomsku, što je običaj na FECC-ovim konvencijama.

Federacija Europskih karnevalskih gradova – FECC, eng. Federation European Carnival Cities, osnovana je 1980.godine u Patrasu u Grčkoj, a predsjednik organizacije je Nizozemac Henry van der Kroon. Godišnje FECC organizira dva velika događaja, konvenciju u svibnju koja je službeno-zabavnog karaktera, te „Dies Natalis“ u listopadu koji je rođendan FECC-a i više je druženje neformalnog karaktera. Osim toga, izaslanstva FECC-a sudjeluju na svim karnevalima diljem Europe i svijeta, koji su članovi ove federacije.

Kopirati
Drag cursor here to close