Stolac

Literarna nagrada „Enes Ratkušić“ pripala Amini Šarić

Na konkursu je sudjelovalo petnaest učenik završnih razreda srednjih škola.
Kultura / Flash | 27. 06. 2020. u 17:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje Stočana „Bregava“ danas je  u prostorijama srednje škole u ovom gradu dodijelio nagrade literarnog natječaja „Enes Ratkušić“ raspisanog krajem prošle godine pod naslovom „Kako voljeti zavičaj“.

Foto:PR / Dodijeljene nagrade literarnog natječaja „Enes Ratkušić“

Na konkursu je sudjelovalo petnaest učenik završnih razreda srednjih škola. Stručni žiri u sastavu Filip Mursel Begović, Hasan Eminović i Zlatko Čerkez jednoglasno je za najbolji rad odabrao pjesmu Amine Šarić. Druga nagrada pripala je Rijadu Piriću dok je treću osvojio Aldin Baljić. Laskava nagrada za stil pisanja koji podsjeća na stil Enesa Ratkušića dodijeljena je Harisi Poturović.

Plaketu  i novčane nagrade od 50 do 300 KM uručili su im član žirija Hasan Eminović, Enesova supruga Suada Ratkušić, Adela Gabela i Omer Korjenić članovi Upravnog odbora Udruženja „Bregava“. Darovana im  je i knjiga„Bosna je veća od Evrope“ koja predstavlja zbirku odabranih Enesovih članaka objavljenih u različitim medijima. 

Foto:PR / Dodijeljene nagrade literarnog natječaja „Enes Ratkušić“

Korijenić je nagrađene učenike podsjetio kako je jedan od ciljeva literarne nagrade „Enes Ratkušić“ podrška i afirmacija mladih književnih talenata.

„Nadamo se da ćete vi svoj talent nastaviti razvijati u budućnosti, da ćete nastaviti razvijati ljubav prema Stocu i Bregavi i da ćete se sjećati Enesa Ratkušića“, kazao je Korjenić.

Foto:PR / Dodijeljene nagrade literarnog natječaja „Enes Ratkušić“

Obrazlažući stavove stručnog žirija Eminović je istaknuo da su se tijekom analiza prispjelih radova susretali sa zadivljujućom spoznajom da su svi učenici pokazali istu emociju, neprikosnovenu poput zakletve, da su razodjenuli osjećaje, a u svakom od njih se jasno vide pejzaži, čitave naslage povijesnih  vrijednosti, pulsirajući moral odnjegovan u višestoljetnim kolijevkama stolačke drevnosti, i u njima čitavi nizovi beskompromisnog humanizma, kozmopolitizma utisnuti u nade i gorljive čežnje.

Foto:PR / Dodijeljene nagrade literarnog natječaja „Enes Ratkušić“

„Neki od učenika su s manje literarnog umijeća  razobličili snagu unutarnjeg bića i vlastitu određenost. Neki su pak hvalovezom ukrašavali svaki redak svog teksta pokazujući krajnju brižnost spram teme, ili su pak samo prokazali svakodnevne sviknutosti, pune odlučnosti, prefinjenosti, posvećenosti i nadanja u dobra i sretna Božija darivanja“, rekao je Eminović.

Foto:PR / Dodijeljene nagrade literarnog natječaja „Enes Ratkušić“

Uručivanju nagrada, zbog pridržavanja mjera zdravstvene zaštite, osim dobitnika prisustvovao je samo uski krug Enesove obiteljui i nekoliko članova Upravnog odbora Udruženja Bregava. Planirana svečanost, nažalost, nakon što je više puta odgođena ove godine nije organizirana.

Kopirati
Drag cursor here to close