Collins

Lažne vijesti – Riječ godine

Upotreba termina je počela da bude sve učestalija o 2015. godine, a ove godine je "eksplodirala".
Kultura / Flash | 02. 11. 2017. u 09:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Termin "lažne vijesti" proglašen je za Riječ godine u izboru čuvenog izdavača Collins nakon, kako je objavljeno, sveprisutnog korištenja u proteklih 12 mjeseci.

Leksikografi koji rade na izdanju Collinsovog rječnika su objavili da je korištenje ovog termina 365 posto učestalije u ovoj godinu u odnosu na prošlu, a frazu je najviše popularizirao američki predsjednik Donald Trump.

Njegova zapaljiva retorika često je usmjerena k medijima koji ga kritiziraju, a iako su mnogi termin prije svega povezivali s prljavom kampanjom na američkim predsjedničkim izborima, Trump je prije nekoliko dana izjavio da ga je on skovao.

"Mediji su stvarno... ta riječ, jedna od najboljih do kojih sam došao, jeste lažni. Vjerojatno su i drugi koristili termin tijekom godina, ali ja ga nikad nisam primijetio", rekao je nedavno.


Ipak, kako navodi Collins, termin se počeo koristiti u 21. stoljeću u medijskoj sferi u SAD kako bi se opisale "lažne, često senzacionalne, informacije koje se šire pod plaštom novinskog izvještavanja".

Upotreba termina je počela da bude sve učestalija o 2015. godine, a ove godine je "eksplodirala".

Na listi "riječi godine" su se našli i "eho dvorana" (echo chamber), koji se definira kao "sredina, najčešće na društvenim mrežama u kojoj će neko mišljenje najvjerojatnije naići na odobravanje, jer će ga pročitati ili čuti samo ljudi koji imaju slična stanovišta", zatim reč "antifa" (antifašisti) koja se ponovo pojavila u SAD nakon nasilnih sukoba desničara i antifašista i sve dublje podjele na "lijeve" i "desne", a zatim i termin "rodno fluidan" koji se definira kao "netko tko se ne identificira kao pripadnik isključivo jednog spola".

Kopirati
Drag cursor here to close