"Na Mliječnom putu''

Kusturica se vratio na najstariji svjetski filmski festival

Kultura / Flash | 09. 09. 2016. u 19:31 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljubavna priča iz ratnog vremena je "politički testament" Emira Kusturice i njegov posljednji natjecateljski festivalski film, rekao je danas ovaj nagrađivani srpski redatelj u Veneciji, piše Srna.

Kusturica se vratio na najstariji svjetski filmski festival ostvarenjem "Na Mliječnom putu", u kojem prikazuje život mljekara na prvoj liniji neodređenog ratnog sukoba, čiji se život potpuno mijenja s dolaskom misteriozne Talijanke.

Ovaj film je jedan od 20 u konkurenciji za "Zlatnog lava", koji će biti dodijeljen sutra.

"Želim da izađem iz ovog sportskog filmskog života u kojem je važno da li pobjeđujete ili ne", rekao je Kusturica u intervjuu Reutersu i dodao da je za njega ovo iskustvo previše stresno.

On je rekao da to "ne znači da neće više snimati filmove", nego da oni neće biti natjecateljski.

Kusturica je osvojio "Zlatnog lava" na Venecijanskom festivalu 1981. godine svojim prvim filmom "Sješaš li se Doli Bel?", kada je imao samo 27 godina.

Kasnije je dobio "Zlatnu palmu" u Cannesu dva puta, "Srebrnog medvjeda" na festivalu u Berlinu i nominaciju Američke filmske akademije za najbolji film sa stranog govornog područja.

Ovaj višestrani umjetnik kaže da sada želi posvetiti uzgajanju organskog voća i pravljenju soka na svom imanju, a da će film snimiti "kada osjeti da to treba uraditi".

Pored redateljskog posla, Kusturica je napisao i scenarij za film "Na Mliječnom putu", u kojem igra talijanska glumica Monica Bellucci.

"Zovem ga svojim političkim testamentom zato što sam pomiješao dva glavna generatora ljudskog života: ljubav i rat", rekao je Kusturica i dodao da je tužan kada vidi da se ljudi i dalje masovno ubijaju, 20 godina poslije sukoba na Balkanu, koji je on proživio.

"Rat postaje skoro metafizički", rekao je redatelj.

Bellucci, koja je učila srpski jezik za ovu ulogu, rekla je da ju je privukao prikaz ljubavi između dvoje odraslih.

"Oni nemaju što izgubiti, više nisu mladi, a još vjeruju u ljubav i da neka magija može postojati", rekla je ova glumica.

Ona je dodala da treba vjerovati da su ljubav i seksualnost pitanje energije, a ne godina.

Kopirati
Drag cursor here to close