Bogat i raznovrstan program

Kulturno ljeto u Čapljini - najsadržajnije kulturno ljeto u regiji

Iako u nešto manjem opsegu nego proteklih godina, zbog pandemija koronavirusa, Čapljinsko kulturno ljeto ponudilo je ove sezone pregršt zanimljivih događaja.
Kultura / Flash | 30. 08. 2021. u 13:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada bi se pravila paralela između događaja održanih u gradovima u regiji tijekom ljetne sezone, Čapljina bi definitivno bila u samom vrhu.

I to ne samo po broju održanih događaja, nego i po njihovoj raznovrsnosti i sadržajnošću, ali i kvaliteti događaja.

Iako u nešto manjem opsegu nego proteklih godina, zbog pandemija koronavirusa, Čapljinsko kulturno ljeto ponudilo je ove sezone pregršt zanimljivih događaja.

Najveći događaj ovog ljeta u Čapljini bio je Jaz Fest - festival mainstream i alternativne glazbe. Ovaj festival okupio je više stotina posjetitelja iz cijele BiH i juga Hrvatske na idealnoj lokaciji uz rijeku Trebižat.

Okupljeni su se do ranih jutarnjih sati zabavili uz stihove Bad Blues Banda Bulevar Mostar, beogradskog sastava Kanda, Kodža i Nebojša te uz nezaboravnog Damira Urbana i bend Urban&4.

Rijeke ljudi slile su se i na Craft beer festival. Organizatori i posjetitelji su se složili kako je ovaj festival "upravo ono što je Čapljini bilo potrebno".

Ovo je bilo drugo izdanje Craft beer festival 'Craftsy' u organizaciji John Lemon Bara, a od lokalnih pivovara na ovogodišnjem izdanju festivala predstavit će se Trojansko pivo iz Čapljine i Proces iz Čitluka, a od regionalnih "Semizburg Brewery" iz Sarajeva i Gastro shop "Pomalo" iz Dubrovnika, koji dolaze sa craft pivom i viskijem. 

Pored craft piva i viskija, u ponudi je predstavljeno i dosta ukusne hrane za svačije nepce. Također dobre glazbe i uživanja pod vedrim nebom u Čapljini nije nedostajalo.

Ovoga ljeta Čapljinke i Čapljinci su mogli uživati i u dobrim filmovima, i to u kinu na otvorenom. Projekcije su održane na Trgu kralja Tomislava, a i stari i mladi uživali su u posljednjim kinohitovima. Sve projekcije bile su besplatne za posjetitelje.

Kao zasebno kulturno ljeto može se izdvojiti Kulturno ljeto u Trebižatu.

''Naše kulturno ljeto tradicionalno je vezano za proslavu blagdana Velike Gospe. Uz mise imali smo koncerte, ali i književne večeri, kao i sportske događaje. Vrhunac svega bio je Međunarodni susret klapa koji je uveličala klapa Cambi'', rekao je Bljesak.info Brajković, predsjednik HKUD-a ''Seljačka sloga'' Trebižat.

Ne treba svakako zaboraviti ni MasterClass Ardea, koji je u Čapljinu donio pregršt dobrih koncerata u kojima su uživali ljubitelji klasične, ali i moderne glazbe, kao i koncert Tamburaškog sastava Misericordia Šurmanci, na kojemu su obrađeni hitovi na poseban način.

Čapljinci imaju i svoje pisce, pa su tako ovoga ljeta održane i promocije dvije knjige dvaju čapljinskih autora.

Jedna je ''Sto godina kulture u Trebižatu'' autora Ive Sušca Bronđe, a druga je ''Hercegovački ustanak 1875. – 1878'' - drugo izdanje, autora Dušana Muse.

Međunarodni ljetni karneval je tradicionalno manifestacija kojom se spušta zastor na kulturno ljeto u Čapljini.

Riječ je o izuzetnoj manifestaciji međunarodnog karaktera, jedinstvenoj u BiH, s obzirom na to da je Čapljina članica Udruženja karnevalskih gradova Europe (FECC) još od 1998. godine.

Ono što je nedostajalo Čapljinkama i Čapljincima jesu predstave na otvorenom.

''Naviknuli smo na predstave u Villa rustici Mogorjelo, na trgovima, u kinu Mogorjelo, uz rijeku Trebižat, ali događaja nije nedostajalo. S obzirom kakvo je ovo pandemijsko vrijeme, imali smo dosta događaja o kojima drugi samo mogu sanjati'', rekla nam je gospođa Marija Alilović, redovita posjetiteljica svih kulturnih događaja u Čapljini.

Čapljina je tako i ove godine zadržala titulu grada koji slovi za grad s najviše kulturnih događaja u Hercegovini, a prema najavama i jesen će biti puna kulturnih i zabavnih događaja.

Kopirati
Drag cursor here to close