Izložba

Kreativne arhitektice: Nakon bojanke Mostara stiže i nakit

Novim projektom promiče se kultura Mostara kroz već primjenjenu arhitekturu reprezentativnih objekata ali i urbanističke karte poznatih i karakterističnih dijelova grada.
Kultura / Flash | 05. 04. 2018. u 10:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Autorice Ilustrirane arhitektonske bojanke Mostara, arhitektice Nada Komadina i Martina Milićević u suradnji sa sarajevskim arhitektom i zlatarom, Tarikom Musakadićem, predstavljaju ''Arhitektonski nakit sa motivima Mostara'' u Galeriji Rondo u Mostaru, 10. travnja 2018. u 19.30 sati.

Arhitektonski nakit nastavak je projekta 'Ilustrirana arhitektonska Bojanka Mostar', koju su gradu uspješno predstavile mostarske arhitektice zajedno s umjetnicom Majom Rubinić, u prosincu 2017. Novim projektom promiče se kultura Mostara kroz već primjenjenu arhitekturu reprezentativnih objekata ali i urbanističke karte poznatih i karakterističnih dijelova grada.

Ovim projektom kroz nakit predstavljaju motive Stare gimnazije, Starog mosta, kartu Rondoa i kartu Starog grada te detalj gradskog sata sa Kosače. Nakit je, kako tvrde autorice, vrijedna uspomena iz Mostara, napravljena u suradnji sa sarajevskim arhitektom i zlatarom Tarikom Musakadićem, isključivo od srebra.

''Samusa'', brend unikatnog arhitektonskog nakita, je počeo sa radom u srpnju 2017. godine. Utjelovio ga je Tarik Musakadić, arhitekt iz Sarajeva, i karakterizira ga spoj arhitekture i zlatarsva kao stogodišnje obiteljske tradicije. Nakit je inspiriran kulturno povijesnim naslijeđem Sarajeva i Bosne i Hercegovine, tako su se u prvoj kolekciji nakita našli motivi vijećnice, Begove džamije, Sebilja, katedrale Srca Isusova, motivi sa bosanskih ćilima, te detalji kao što su rozeta sa katedrale srca Isusova i vitraž sarajevske vijećnice. Zadatak je jednostavan, kroz kreativan rad, na društveno odgovoran način, promoviratiti kulturno povijesnu baštinu Bosne i Hercegovine, priopćeno je.

Nakit je izrađen od srebra, i u njihovim kolekcijama je moguće pronaći prstenove, privjeske, naušnice i broševe. Po uzoru na svijetske trendove, svi proizvodi se u finalnoj obradi štite posebnim slojem zaštite u srebrenoj, žutoj, rozoj i crnoj boji.

Dvije mostarske arhitektice djeluju kroz brend "Fasada". To je brend nastao arhitektonskim crtanjem fasada kuća grada koje su projektirali arhitekti. Fasade smo spajali u motive, kažu. Kao zamjena za dosadašnje klasične modele konzumacije uvodi se “take-away” (“za ponijeti”) koncept. Ideja je ponijeti Mostar u najljepše svjetske gradove i reći prijateljima da dođu po svoju Fasadu.

Kako nakit zapravo izgleda, nešto o nastanku nakita, kićenju ili njegovom čuvanju bit će moguće doznati u Galeriji Rondo, gdje će biti upriličena promotivna prodaja i gdje je ulazak tradicionalno besplatan.

Nakon Mostara arhitektonski nakit Mostar planira se predstaviti u Sarajevu, a o projktu Fasade i SAMUSA-e možete provjeriti na njihovim Facebook stranicama.

Kopirati
Drag cursor here to close