EUSR

''Kreativna Europa'': Poticaj umjetnosti i kreativnoj industriji

Ovo je projekt koji je će trajati četrdeset mjeseci.
Kultura / Flash | 20. 06. 2021. u 13:00 BHRT
Poticaj umjetnosti i projektima kreativne industrije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija kreirala je program Kreativna Europa namijenjen poticaju umjetnosti i projektima kreativne industrije. Zahvaljujući ovom programu, realiziraju se projekti u više bh. gradova, a među njima je i Trebinje.

U sklopu programa koje Evropska unija financira u našoj zemlji, jedan projekt je završen u Trebinju, a u pitanju je mural koji se nalazi na zidu Doma mladih, a treba da počne jedan projekat Kulturnog centra u okviru ''Kreativne Europe''.

''Kreativna Europa'' je poseban fond u okviru Europske unije čija su sredstva namijenjena projektima iz oblasti umjetnosti i kreativnih industrija. Zbog kroničnog nedostatka novca u oblasti kulture, većina zainteresiranih za ovaj program nije mogla osigurati 40 posto sredstava, pa je ta granica spuštena na 15 posto te je Kulturni centar Trebinje prijavio svoj projekt.

Zadatak ovog projekta je da modernizuje i osavremeni sustav komunikacije unutar organizacija u okviru zapadnog Balkana, na način da modernizuju vizualne alate i vizualizaciju indetiteta i svega onoga što je potrebno da se kulturne ustanove pojave na tržištu kulture u Europi. Četiri ustanove su određene za redizajn vizuelnog predstavljanja.

Ovo je projekt koji je će trajati četrdeset mjeseci. Fasada Doma mladih je oslikana muralom koji govori o učešću mladih u pamdemiji koronavirusa. Mural je oslikao Rikardo Druškić s Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Zahvljujući Europskoj uniji i njihovim sredstvima oslikan je mural koji je istakao ulogu mladih u pandemiji, ali još veći je značaj projekta Kulturnog centra koji treba ustanove kulture da stavi u ravnopravan položaj sa takvim ustanovama u u Europi.

Pored domaćih partnera, u okviru projekta, sa ustanovama sa naših prostora sarađivat će Muzej europske civilizacije i mediterana iz Marseja i Agencija za razvoj kulturnih politika u Beču. Vrijednost projekta je 467 tisuća eura.

Kopirati
Drag cursor here to close