'Majstor vještih ruku'

Konjičko kulturno ljeto: Otvorena izložba konjičkog drvorezbara

''Pred nama su djela istinskog umjetnika koji zajedno sa svojim kolegama sudjeluje u misiji promocije umjetnosti, a sve zahvaljujući daru, talentu, te vrijednom i kontinuiranom stvaralaštvu.''
Kultura / Flash | 16. 06. 2021. u 18:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Otvorena prva samostalna izložba konjičkog drvorezbara Ermina Ljeve

U okviru Konjičkog kulturnog ljeta, a u povodu Dana općine Konjic, u srijedu je u tom gradu otvorena prva samostalna izložba konjičkog drvorezbara Ermina Ljeve – Ćere.

Izložbu je otvorio načelnik općine Osman Ćatić, koji je istaknuo da su konjički drvorezbari svojim predanim radom očuvali baštinu Konjica i Bosne i Hercegovine.

''Pred nama su djela istinskog umjetnika koji zajedno sa svojim kolegama sudjeluje u misiji promocije umjetnosti, a sve zahvaljujući daru, talentu, te vrijednom i kontinuiranom stvaralaštvu. Podvizi i uspjesi našeg Ćere su brendirali Konjic na nivou svjetske kulturne baštine UNESCO-a'' - istaknuo je načelnik Ćatić.

Ermin Ljevo rođen je i odrastao u Podorašcu kod Konjica 1975. godine. Prvo radno iskustvo stekao je u Šipad drvorezbarstvu, a zatim se posvetio obradi kamena, gdje je stekao vještinu izrade slova, šara i slika.

Drvorezbarstvu se vraća nakon tri godine i zapošljava se u poduzeću "Rukotvorine", gdje i danas radi.

Ljubav prema drvorezbarstvu dokazuje i činjenica da je Ljevin hobi crtanje suhom olovkom, rad u kamenu, rad u drvetu, rezbarija od arapskih do bosanskih šara, kao i slike u drvetu kao odraz njegove mašte, priopćeno je iz Narodnog univerziteta Konjic.

Po riječima Orhana Nikšića, suvlasnik firme "Rukotvorine", Ćera predvodi grupu drvorezbara u toj obiteljskoj firmi i nesebično prenosi svoje znanje na mlađe generacije drvorezbara, što je garancija da će se vrijedni drvorezbarski zanat očuvati i nastaviti.

''Njemu povjeravamo izradu novih šara i paterne koje nastaju u mašti iznimno talentiranih dizajnera s kojim radimo, a koje bi bez iznimne vještine i talenta drvorezbara kao što je Ćera ostale samo dio mašte dizajnera, nedostupne svima nama. Ćera nije samo vrhunski majstor vještih ruku, nego i umjetnik koji je sposoban tumačiti emociju i senzibilitet koji dizajner želi ugraditi u predmete koje rade vješte ruke majstora'' - dodao je Nikšić.

Izložba ostaje otvorena do 30. lipnja, a može se pogledati u galeriji Narodnog univerziteta svakog dana u vremenu od 17 do 20 sati.

 

Kopirati
Drag cursor here to close