Mostar

Koncertom otvoreni Dani mevluda i zikra 2016

Kultura / Flash | 23. 04. 2016. u 07:43 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koncertom sufijske glazbe u petak uvečer u dvorištu Blagajske tekije svečano je otvorena 41. manifestacija Dani mevluda i zikra.

Manifestaciju je otvorio mostarski muftija Salem ef. Dedović, koji je istaknuo kako su Dani mevluda i zikra najstarija i najznačajnija vjersko-kulturna manifestacija Mostarskog muftijstva.

''Manifestacijom želimo našu bogatu tradiciju sačuvati i predstaviti mladim generacijama'', kazao je mostarski muftija.

Nazočnima se obratio i Edin Mušić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije, koji je pokrovitelj ovogodišnje manifestacije.

''I ove godine očekujemo dolazak velikog broja vjernika koji će doći na blagajsku Tekiju i napojiti svoje duše izvorom najčišćeg vrela'', kazao je Mušić.

Dodao je kako je uvjeren da će sadržaji, kojim će svoje doprinos dati znanstveni radnici i vjerski učenjaci biti, svojevrsni putokazi svima onima koji ovu zemlju smatraju svojom.

''Raduje me što će manifestacija dodatno podići svijest Bošnjaka o sebi, svom duhovnom i kulturnom nasljeđu i smatram da je to jedan od najvažnijih putokaza kojem treba stremiti'', ocijenio je Mušić.

Dodao je kako je mevlud u Blagaju uvijek privlačio pažnju, a vjeruje da će i ove godine biti motiv svima da daju svoj doprinos za prosperitet zemlje BiH.

''Mi smo ovdje svoji na svome i tako će, ako Bog da, i biti'', poručio je Mušić.

Na sinoćnjem na koncertu nastupili zborovi "Sejfulah“ iz Konjica "El-Misbah“ iz Mostara i Gradski ansambl "Dal“ iz Novog Pazara. Repertoar koncerta je pažljivo odabran i tretira najvažnije teme sufizma kojim su bili zaokupljeni bosanskohercegovački derviši tijekom proteklih stoljeća. Tekstovi ilahija govore o odanosti i pokornosti Bogu, o nepresušnoj ljubavi prema vjeri islamu, na simboličan način u jezičnoj igri metafora o važnosti odgovornog odnosa spram životne sredine, spram gradova i sela. Ovakva vrsta koncerata nezaobilazno obiluje tekstovima o Muhamedu a.s. i svetim gradovima Meki i Medini.

Zbor Sejfulah je formiran devedesetih godina prošlog stoljeća. Svojim nastupima u Bosni i Hercegovini dostigao je zapažene rezultate čime je stekao renome jednog od najboljih zborskih izvođača duhovne glazbe.

Gradski ansambl Dal iz Novog Pazara formiran je u rujnu 2012. i već u kratkom vremenu od svog osnivanja ima preko stotinu članova, i taj broj konstantno raste. Ansambl je za kratko vrijeme već postao poznat po vedrom duhu dobrom druženju i mladalačkom zanosu.

Na ovogodišnjim Danima mevluda i zikra, manifestaciji koja obiluje bogatim znanstvenim, duhovnim i kulturno-zabavnim programom, uz ostalo, bit će upriličena tribina "Međumuslimanski ratovi danas – krivo shvaćanje islama“, znanstveni skup "Mirza (Milivoj) Malić-Favzijev perivoj slavuja na Sorboni" i izložba kaligrafskih radova Muniba Obradovića. Isto tako, bit će održan i mevludski program pred svečano otvaranje gradske džamije u Konjicu, kao i sjećanje na 9. svibnja – Dova šehidima.

Središnja manifestacija započet će u subotu, 14. svibnja u 11 sati u Dvorištu blagajske tekije. Osim toga, bit će odigrana predstava "Bio je lijep i sunčan dan" Sarajevskog ratnog teatra te održan okrugli stol "Hadži Esad Kojić – život i djelo".

Ovogodišnji programski sadržaji su vrlo raznoliki i u njima će svoj doprinos znanosti, duhovnosti, kulturi, umjetnosti i jeziku dati veliki broj znanstvenih i kulturnih radnika, vjerskih učenjaka, umjetnika i lingvista, ističu organizatori.

Pored Mostarskog muftijstva kao nositelja, u realizaciji Dana mevluda i zikra sudjeluju: Medžlis Islamske zajednice Mostar, Karađoz-begova medresa, BZK „Preporod“ Mostar i Tarikatski centar BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close