Hrvatska

Komemoracija u znak sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac

Kolona sjećanja krenula je od Memorijalnog muzeja Spomen područja Jasenovac prema spomeniku Cvijet, a službena komemoracija s prigodnim programom održava se kod spomenika Cvijet, uz polaganje vijenaca.
Kultura / Flash | 14. 04. 2019. u 13:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službena državna komemoracija u znak sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac, kao i preživjele zatočenice i zatočenike logora održava se u nedjelju u Spomen području Jasenovac pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, a komemoraciji, uz ostale, nazoče predsjednik hrvatskoga Sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i više ministara.

Kolona sjećanja krenula je od Memorijalnog muzeja Spomen područja Jasenovac prema spomeniku Cvijet, a službena komemoracija s prigodnim programom održava se kod spomenika Cvijet, uz polaganje vijenaca.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nastavila je svoju tradiciju te je u subotu, dan uoči službene komemoracije, posjetila Spomen područje Jasenovac i ispod spomenika položila buket bijelih ruža.

Zauzela se da Jasenovac "uvijek bude samo mjesto pijeteta, ali i mjesto koje će nas opominjati koliko je važno mlade naraštaje odgajati za mir, zajedništvo i solidarnost među ljudima i narodima".

U znak sjećanja na proboj jasenovačkih logoraša organizacije manjinskih udruga i antifašista komemoraciju u Spomen području Jasenovac održale su u petak, četvrtu godinu zaredom odvojeno od službene.

Predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus naveo je da se suprotstavlja reviziji povijesti u Hrvatskoj koja se nastavlja. Naglasio je da nikada nisu izjednačavali hrvatski narod s NDH i ustaštvom, ali kako nikada neće prihvatiti da su žrtve Jasenovca, blajburškog polja, Tezna i Macelja isto.

Hrvatski premijer Plenković odbacio je u petak Krausove navode i izjavio da je hrvatska Vlada puno uložila po pitanju jedne komemoracija u Jasenovcu, ali da bi do većeg napora trebalo doći i s druge strane, prenosi Hina.

Na završnoj konferenciji Centra za studij demokracije i ljudskih prava u subotu je rečeno da je atmosfera u hrvatskom društvu prilično nesklona memoriji antifašizma.

Prema podacima kojima raspolaže Muzejski dokumentacijski centar, vidljivo je da je među 126 muzeja koja su dostavili podatke, Jasenovac na 56. mjestu.

Najposjećeniji je na tom popisu Arheološki muzej Istre i Pulska Arena s 575.856 posjetitelja što je gotovo desetina posjetitelje svih muzeja u prošloj godini (5.446.881 posjetitelja). Najposjećenije mjesto sjećanja u Hrvatskoj je „Vukovarska bolnica 1991.“ s 98.198 posjetitelja.

Kopirati
Drag cursor here to close