Obrazloženje proračuna

Koliko košta kultura u Mostaru?

Sredstva su raspoređena za izdatke za kulturu u iznosu od 235.000,00 KM, te na tekuće grantove u iznosu od 3.036.970,00 KM.
Kultura / Flash | 06. 12. 2021. u 10:39 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iznos sredstava za financiranje potreba u oblasti kulture Grada Mostara iznosi 3.271.970,00 KM, navedeno je u obrazloženju Proračuna Grada Mostara za 2022. godinu koji će se naći pred gradskim vijećnicima na idućoj sjednici u Mostaru, planiranoj za četvrtak 9. prosinca.

Sredstva su raspoređena za izdatke za kulturu u iznosu od 235.000,00 KM, te na tekuće grantove u iznosu od 3.036.970,00 KM.

Tradicionalne manifestacije

Grantovi za tradicionalne manifestacije iz kulture u iznosu od 80.000,00 KM namijenjeni su redovitim godišnjim programima koji se već tradicionalno održavaju u gradu poput mostarskog karnevala, Mostarskog ljeta, Bajramski i Božični koncerti, Mostarska liska i Blues festival, Mostarsko proljeće ….

Grantovi za manifestacije iz oblasti kulture u iznosu od 50.000,00 KM planirani su za financiranje programa kao što su: pojedinačne i skupne likovne izložbe, folklorne smotre, godišnji koncerti udruga, plesni turniri, koncerti klasične i tradicionalne glazbe, književno poetski programi i promocije, pomoć u tiskanju knjiga zavičajnih pjesnika i izdavanje monografija; humanitarni i zabavni programi/ moderne revije, kolažni glazbeno scenski programi, koncerti za pomoć pojedincima i grupacijama; realizacija programa u okviru gostovanja drugih gradova i država; programi kulturno-povijesne i duhovne baštine.

Iznos od 10.000,00 KM planiran je na troškove gostovanja ustanova na domaćim i međunarodnim smotrama i festivalima.

Gore navedena sredstva dodjeljivati će se ustanovama i udruženjima sukladno potrebama po osnovu zahtjeva i odabira Povjerenstva za ocjenu i izbor programa iz oblasti kulture koje imenuje Gradonačelnik, a isplata će se vršiti po osnovu odluka o isplati financijskih sredstava iz proračuna Grada Mostara.

- Red bull skokovi – kulturna manifestacija u Mostaru- 50.000,00 KM (25.000 KM opći fond i 25.000 KM grant sredstva). Nakon dogovora sa firmom Red Bull u Mostaru se od 2015. godine održavaju najznačajniji egzibicijski skokovi što je istovremeno sportsko, turistička i kulturna atrakcija. Navedena sredstva iskoristiti ćemo za organizaciju kulturnih, odnosno zabavnih manifestacija za vrijeme održavanja skokova u Mostaru.
- Sufinanciranje projekata iz oblasti kulture financiranih iz EU fondova – 20.000,00 KM. Sredstva su namijenjena ustanovama kulture koje sudjeluju na natjecanjima za EU fondove. Sredstva su obavezna participacija Grada za određeni projekt , a koriste se i za neophodnu pomoć ustanovama pri pisanju projekta.

Manifestacije iz društvenih oblasti – sredstva u iznosu od 35.000,00 KM predviđena su za manifestacije kojima se obilježavaju obljetnice Grada Mostara, a imaju sportski, kulturni, turistički značaj.

Također, grant sredstva za Novu godinu na otvorenom i Advent – 150.000,00 KM, koja se planiraju osigurati u idućoj godini i služiti će za organizaciju zimskog grada sa kućicama i pripadajućim programima u blagdansko vrijeme i organizaciju dočeka Nove godine na otvorenom.

Grantovi neprofitnim organizacijama s područja kulture planirani su u iznosu od 2.806.970,00 KM ustanovama kojima je Grad Mostar osnivač, a koje pružaju usluge iz oblasti kulture, u skladu sa Zakonom o ustanovama, a namijenjeni su za financiranje plaća uposlenih, naknade uposlenika, materijalnih troškova ustanove i programske djelatnosti.

Prihodi ustanova

Vlastiti prihodi ustanova su umanjivani od ukupnog potrebnog iznosa za rad ustanove.

- Muzej Hercegovine – Planirana sredstva za rad ove institucije su 188.950,00 KM. Muzej Hercegovine djeluje u četiri odjela: arheološki, književni, muzej Stari most i interpretacijski MUM. Muzej se bavi čuvanjem i prezentacijom povijesnih artefakata arheološkog, etnološkog i književnog nasljeđa. Muzej povremeno organizira izložbe iz vlastitog fundusa, te tribine i znanstvene skupove iz kruga svoje djelatnosti.
- Dječja biblioteka – Za rad ove institucije planiran je iznos od 175.600,00 KM. Dječja biblioteka bavi se čuvanjem i daje usluge čitanja i posudbe iz vlastite zbirke koju uglavnom čini dječja i školska lektira. Posjeduje i izdaje naslove beletristike, feljtona, stručne literature iz određenih područja, časopisa; informatizirana je.
- HDHS Kosača – Za rad ove institucije planiran je iznos od 402.720,00 KM. HDHS Kosača bavi se organizacijom svih vrsta kulturnih programa: u prvom redu izložaba, koncerata, književne prezentacije, teatarskih programa ali zabavnih programa različitog sadržaja, poput plesnih, filmskih i glazbenih. U HDHS Kosača djeluje i radio Mostarska panorama.
- Kulturni centar Potoci – Za rad ove institucije planiran je iznos od 43.620,00 KM. KC Potoci područnog su karaktera, okuplja omladinu u različitim sekcijama uglavnom glazbenim i folklornim, sportskim i likovnim, organizira tradicionalne programe značajne za stanovništvo na području na kom djeluje.
- Centar za kulturu – za rad ovoga Centra planiran je iznos od 344.380,00 KM. U ovom iznosu su sadržani tekući izdaci za poslovanje Centra i Radija X. Centar za kulturu realizira likovne i dokumentarne izložbe, književne programe i rad plesnog studija Mo stars, te razne tečajeve. U sklopu centra djeluje Radio X.
- Kulturni centar Blagaj – Za rad ove institucije planiran je iznos od 43.370,00 KM. KC Blagaj područnog je karaktera, okuplja omladinu u sekcijama, posebno muzičkoj i folklornoj, povremeno organizira prigodne programe.
- MC „ Pavarotti“ - Za njegov rad planiran je iznos od 253.950,00 KM. MC Pavarotti organizira muzičke radionice modernog plesa i klasičnog baleta, dječji zbor, te radionice za pojedine instrumente. Ima studio za snimanje i bavi se organizacijom koncerata.
- Narodno pozorište i Hrvatsko narodno kazalište – Za rad ovih ustanova planirana su sredstva od po 296.630,00 KM. Vlada naše Županije, u svom proračunu planira sredstva kao Grad Mostar. Sredstva se koriste za osnovnu djelatnost.
- Lutkarsko kazalište – Za rad ove institucije planiran je iznos od 267.760,00 KM.
- Pozorište lutaka – Planirano je uzdvojiti iznos od 259.580,00 KM.
Lutkarsko kazalište i Pozorište lutaka obavljaju djelatnost produkcije i prezentacije isključivo lutkarskih predstava za djecu predškolske i osnovno školske dobi.
- Simfonijski orkestar – Za rad ove institucije planiran je iznos od 233.780,00 KM. Simfonijski orkestar realizira koncerte klasične glazbe, samostalno ili sa gostujućim glazbenicima, te povremeno gostuje na prigodnim programima, obljetnicama i manifestacijama.

Za građane...

Sredstva će se dodjeljivati korisnicima u jednakim mjesečnim tranšama uz obrazac INT.NP-2.

Također, naveden je i grant sredstava za Preporod, Napredak, Prosvjeta u iznosu od 9.000,00 KM. Sredstva se u jednakim iznosima raspoređuju na tri nacionalna kulturna društva. Namijenjena su programima koje ova društva organiziraju.

Navedeni su i tekući transferi za udruženje građana u iznosu od 36.000,00 KM, dok je za rad muzeja Žitomislić planiran iznosu od 36.000,00 KM.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close