Vrijedno nalazište

Kod Krka pronađen potopljeni brod iz Rimskoga carstva

Vrzić navodi kako je, proučavajući putove kojima su brodovi putovali iz smjera Dalmacije prema Veneciji te koristeći najmodernija podvodna sredstva, na otoku Krku pronašao jedinstveni podvodni nalaz.
Kultura / Flash | 20. 06. 2020. u 18:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podvodni istraživač iz Rijeke Velimir Vrzić pronašao je na otoku Krku potopljeni brod iz doba Rimskoga carstva s ostacima amfora zakopanim duboko pod naslagama pijeska koje nedirnute leže tisućama godinama na morskom dnu, izvijestio je u subotu pronalazač broda.

Vrzić navodi kako je, proučavajući putove kojima su brodovi putovali iz smjera Dalmacije prema Veneciji te koristeći najmodernija podvodna sredstva, na otoku Krku pronašao jedinstveni podvodni nalaz, javlja Hina.

S obzirom na to da je riječ o izuzetno vrijednom nalazištu o tome su obviještene nadležne institucije Ministarstva kulture u Rijeci s točnim lokacijama nalazišta, a sve kako bi se nalazište zaštitilo od eventualne pljačke i sačuvalo u muzeju.

"Preliminarnim uvidom i ocjenom podvodnih arheologa riječ je o jedinstvenom nalazištu amfora s područja Tunisa i Bliskog istoka koje datiraju iz 4. stoljeća. Naknadnim istraživanjem moći će se utvrditi putevi trgovine i teret broda koji leži doslovno netaknut na dnu pod naslagama morskoga mulja", stoji u saopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close