Fondacija Fra Grgo Martić

Knjige na dar novoj biblioteci u Vladicanskom dvoru u Mostaru

Kultura / Flash | 10. 06. 2012. u 13:33 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu svoje akcije „1000 knjiga za kulturne i obrazovne institucije u BiH“, čelnici Književne fondacije „Fra Grgo Martić“ iz Kreševa posjetili su Vladičanski dvor u Mostaru te uručili komplet svojih izdanja za biblioteku koja će biti formirana pri tamošnjem konzulatu Republike Srbije.

„S obzirom na činjenicu da je predratni knjižni fond potpuno uništen, biblioteka počinje od nule, a mi smo imali čast i zadovoljstvo biti prvi čije će knjige naći mjesta na policama nove biblioteke“, kaže Anto Stanić, predsjednik Upravnog odbora Fondacije, koji je knjige uručio voditeljici biblioteke Žani Gluhović, nakon čega su djelatnici Fondacije, zajedno s jerejom Nebojšom Radićem, obišli i radove na obnovi tijekom rata potpuno uništenog sabornog hrama Svete Trojice te posjetili staru pravoslavnu crkvu Rođenja Presvete Bogorodice, priopćeno je z Fondacije.

Odluka o utemeljenju biblioteke u okviru novouspostavljenog Generalnog konzulata Republike Srbije u Mostaru, koja će biti smještena u obnovljenom zdanju Vladičanskog dvora, u kojem će se nalaziti i Konzulat, konkretizirana je nedavnim potpisivanjem protokola između Narodne biblioteke Srbije i Srpske pravoslavne eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

„Nadamo se da će naš skromni dar predstavljati početak jednog velikog projekta“, dodao je Stanić, „a također vjerujemo da će naš primjer slijediti i drugi koji mogu pomoći da biblioteka što skorije bude na usluzi ljubiteljima pisane riječi u Mostaru i zahvaljujemo našim domaćinima na toplom i srdačnom dočeku.“ Jerej Radić i bibliotekarka Gluhović zahvalili su Staniću na daru i izrazili uvjerenje da će dvije institucije i ubuduće surađivati.

Djelatnici Književne fondacije „Fra Grgo Martić“ dosad su u sklopu spomenute akcije posjetili tridesetak obrazovnih i kulturnih institucija (fakulteta, biblioteka, škola, itd.) širom BiH i darovali komplete svojih izdanja, među kojima su - budući da su nagrade spomenute fondacije financijski najveće u BiH – i knjige najpoznatijih bh književnika. Fondacija je osnovana 2006. godine, a osnovala ju je i financira je privatna kompanija „Stanić grupa“ iz Kreševa.

Kopirati
Drag cursor here to close