kulturna manifestacija

'Ključani svome gradu' za obnovu katoličke crkve

Kultura / Flash | 11. 09. 2016. u 14:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu 125. obljetnice župe i patrona župe Ključ, Male Gospe, u Domu kulture u Ključu je održana kulturno-umjetnička manifestacija "Ključani svome gradu" u organizaciji Udruženja Ključana i prijatelja Ključa "Kralj Stjepan Tomašević" Ključ/Zagreb.

Kulturni događaj, podržan od općine Ključ, bio je dobrotvornog karaktera, pa je sav sakupljeni novčani prilog od ulaznica bio namijenjen za dovršetak obnove katoličke crkve u tom gradu, koja je bila porušena za vrijeme zadnjeg rata u BiH.

Tom prigodom, u auli Doma kulture u Ključu, šibenski ogranak Matice hrvatske, priredio je izložbu umjetničkih slika i večer duhovne poezije svojih umjetnika i pjesnika.

Nazočnima se obratio banjolučki biskup mons. Franjo Komarica koji je zahvalio organizatorima ovog kulturnog događaja i svim Ključanima te izrazio želju da će on biti istinski "korak naprijed u učinkovitom liječenju još uvijek postojeće opasne društvene bolesti podjela i isključivosti u BiH uzrokovane ratom". Sve nazočne je pozvao na zalaganje za izgradnju općeg dobra i odao priznanje za njihovu ulogu u gradnji mostova dijaloga i međusobne solidarnosti.

Kulturno-umjetničkom programu nastupili su izvođači iz Šibenika i Ključam među kojima su klapa "Stina" iz Šibenika, te vokalne izvedbe Dijane Blažević iz Nove Gradiške, te Ključana Semira Draganovića, Elvina Bajrića i Seada Krnjića.

Nastupio je i zbor KUD-a "Stari grad" iz Ključa, a publika je ovacijama na poseban način nagradila nastup folklornog ansambla djece i mladih dvaju ključkih KUD-ova; "Stari grad" i "Naša mladost", koji su izveli tradicionalne muslimanske igre iz okolice Ključa, ali i plesove Slavonije i Posavine, te tradicionalne igre iz Vranja.

Na koncu ovog veličanstvenog trosatnog kulturno-umjetničkog programa, u kojem se ispreplitali orijentalni i mediteranski melos, svim nazočnim u dvorani obratio se biskup Komarica koji je vidno dirnut doživljenim, istaknuo da grad Ključ može biti "primjer mnogo većim sredinama, ne samo u BiH, nego i cijeloj Europi, primjer suživota i suradnje", te kako bi se većinske zajednice trebale odnositi prema manjinskim. Iskoristio je također priliku i svim vjernicima muslimanima čestitao nadolazeći Kurban Bajram.

Prije početka programa, načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović upriličio je u općinskoj vijećnici prijem za goste iz Šibenika, članove Udruge "Kralj Stjepan Tomašević" te predstavnike Katoličke Crkve.

Upravitelj župe Ključ don Davor Klečina također je istaknuo Ključ kao primjer suživota, te dobru suradnju s predstavnicima općinskih struktura ali i s običnim ljudima. U prilog tomu je naveo Ključanina koji živi u Švicarskoj Rasima Delića, muslimanske vjeroispovijesti, kao prvog dobročinitelja za obnovu župne crkve u Ključu.

Inače, prema zadnjem popisu stanovništva iz 2013., u općini Ključ živi svega dvadesetak Hrvata, od ukupno 18.000 stanovnika, pretežito bošnjačke nacionalnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close