Neotkriveni hram

Kip star 3.000 godina prebačen u Egipatski muzej, vjeruje se da je Ramses II

Kultura / Flash | 16. 03. 2017. u 14:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Egipatske vlasti u četvrtak su prebacile nedavno iskopani kip star tri milenija za koji se vjeruje da je kip drevnog kralja Ramsesa II u Egipatski muzej u centru Kaira, javila je državna novinska agencija Mena.

U izvještaju se navodi da su kolosa teškog 8,5 tona prebacile oružane snage u suradnji s ministarstvom antikviteta i da će biti restauriran u Egipatskom muzeju u blizini Velike piramide iz Gize, koja bi trebala biti svečano otvorena u 2018.

Kip je otkrila njemačko-egipatska arheološka misija u kvartu Kaira Matariya.

Prvi dio koji teži oko tri tone i uključuje velike dijelove kraljeve krune i glave, izvučen je iz blatne bare u prošloj sedmici. Drugi dio je izvučen u utorak izazivajuući aplauze i uzvike oduševljenja mještana.

Vjeruje se da je kvarcni kip visok osam metara prevobitno bio lociran u neotkrivenom hramu kralja Ramsesa II u blizini Hramova sunca u regiji drevnog Heliopoloisa, sada radničkog kvarta poznatog kao Matariya.

Kralj Ramses II jedan je od najstarijih faraona i treći je iz 19. dinastije. On je vladao starim Egiptom 66 godina, do iza 90 godine života, od 1279. to 1213. godine prije Krista, prenosi Xinhua.

 

Kopirati
Drag cursor here to close