Očekuju presudu

Katolička crkva očekuje povrat KŠC-a Travnik u svoje vlasništvo

Kultura / Flash | 11. 06. 2017. u 08:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred Općinskim sudom u Travniku očekuje se druga glavna rasprava po zahtjevu Katoličke crkve nakon čega će, vjerojatno, biti izrečena pozitivna presuda da se njezini oteti prostori, koji su presudom Doma za ljudska prava i Ustavnoga suda BiH formalno dodijeljeni, sada i stvarno vrate pravim vlasnicima, piše Večernji list BiH.

Kako su objasnili, povrat zgrade Katoličkog školskog centra (KŠC) predstavlja višedesetljetnu borbu Katoličke crkve u Travniku da u potpunosti izvrši povrat svoje imovine.

Unatoč sudskim presudama, zgrada KŠC-a nije vraćena vlasnicima, što je svojevrsni nonsens.

''Sramotno i žalosno je da se u 21. stoljeću ne poštuju sudske presude i da se ne dopušta vlasnicima raspolagati svojom imovinom. Izostanak povrata zgrade KŠC-a u potpunosti Katoličkoj crkvi eklatantan je primjer diskriminacije u Travniku'', navodi se na službenoj stranici KŠC-a na Facebooku.

Inače, Katolički školski centar "Petar Barbarić" Travnik je katolička školska ustanova koja se nalazi u gradu Travniku, a ime nosi po najznačajnijem učeniku Velike travničke gimnazije, slugi Božjem Petru Barbariću.

Nakon Drugog svjetskog rata, jugokomunističke vlasti su raselile sjemenište, a sjemeništarce rastjerali. Potonji su se smjestili u zadarskom sjemeništu Zmajeviću. Vlasti su konfiscirali zgradu Velike gimnazije te su se u njoj 54 godine nalazile razne srednje škole.

Sredinom 1998. godine 1/3 zgrade je vraćena Vrhbosanskoj nadbiskupiji koja je odlučila otvoriti četvrti po redu Katolički školski centar u Bosni i Hercegovini (nakon centara u Sarajevu, Tuzli i Zenici) od sedam koliko ih ima u BiH (poslije su još otvoreni centri u Žepču, Banjoj Luci i Bihaću).

Katolički školski centar "Petar Barbarić" Travnik sačinjavaju dvije škole: osnovna škola i Gimnazija (koju između ostalih učenika pohađaju i svećenički kandidati-sjemeništarci). Nastava se počela izvoditi 28. rujna 1998. godine u veoma teškim uvjetima, bez grijanja, stolarije, odgovarajućih nastavnih pomagala i sl.

Kopirati
Drag cursor here to close