Pjevali na misi

Katedralni zbor Marija na gostovanju u Posavskoj Mahali

Kultura / Flash | 06. 06. 2016. u 07:09 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon niza uspješnih nastupa u prvoj polovici ove godine, Katedralni mješoviti zbor Marija iz Mostara, pod vodstvom dirigenta zbora don Nike Luburića i orguljašice s. Mateje Krešić, gostovao je u nedjelju 5. lipnja 2016. u župi Posavska Mahala, koja se nalazi u blizini Odžaka, na krajnjem sjeveru Bosne. Pjevače i njihove voditelje pozvao je i ugostio župnik, vlč. Ivan Ravlić.

Te nedjelje pjevači su, pod ravnanjem don Nike Luburića i uz orguljsku potporu s. Mateje Krešić, pjevali na pučkoj misi u 11 sati. Misu je predvodio župnik Ivan Ravlić, a propovijedao don Niko Luburić. Misni glazbeni program sastojao se, uglavnom, od zborskih crkvenih pjesama.

Nakon svečanog misnog slavlja zbor je izveo koncert u trajanju od četrdeset i pet minuta. Koncert je započeo iznimnom čistom i zvonkom interpretacijom skladbe Velik je Gospod Bog fra Alojzija Atlije, bosanskog franjevca, a potom su se redale skladbe poznatih domaćih i stranih autora.

''Iako su pjevači zbora u zoru krenuli na put prema Posavskoj Mahali i proveli u vožnji punih šest sati, te umorni i pospani stigli na odredište, tijekom mise i koncerta nisu se na njima primjećivali tragovi umora i pospanosti. Naprotiv pjevali su s puno snage, skladno i disciplinirano. To su i župljani primijetili pa su ih za to profesionalno držanje i vladanje i za odličnu izvedbu nagradili dugotrajnim pljeskom'', priopćili su iz katedralnog Zbora.

Prije polaska na gostovanje pjevačima katedralnog zbora bilo je itekako poznato koliko je hrvatski narod Bosanske Posavine stradao u Drugom svjetskom ratu i u zadnjem Domovinskom ratu i kolika im opasnost danas prijeti od iseljavanja, pa su pjevali koliko su mogli i znali, kako bi svoje sunarodnjake potaknuli i ohrabrili, da se ne boje svoje budućnosti. Gostovanje Katedralnog mješovitog zbora Marija iz Mostara će im, stoga, ostati u trajnom pamćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close