sporna predstava

Kardinal Puljić: Nisam podnio kaznenu prijavu, nego upozorio "na blasfemiju"

Kultura / Flash | 10. 10. 2016. u 15:49 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić demantirao je danas da je podnio formalnu kaznenu prijavu zbog kazališne predstave Olivera Frljića "Naše nasilje i vaše nasilje", prikazane na sarajevskom festivalu MESS.

Kardinal Puljić 1. listopada poslao je pismo Tužiteljstvu BiH, gradonačelniku grada Sarajeva, predsjedniku Vlade Županije Sarajevo i Apostolskoj Nuncijaturi u BiH, u kojem se traži pravna zaštita poštivanja vjerskog dostojanstva i poštivanja vjerskih osjećaja.

Kardinal Puljić nije, niti namjerava podnositi bilo kakvu formalnu kaznenu prijavu, navodi Katolička tiskovna agencija (KTA).

U pismu kardinala Puljića navodi se kako predstava Olivera Frljića "blasfemno vrijeđa osjećaje kršćana" te da je potez organizatora da se spomenuta predstava prikaže u Sarajevu neshvatljiva s obzirom da je Sarajevo "multikonfesionalna i posebno osjetljivo sredina".

"Velike napore ulažemo u proces pomirenja i dijaloga. Ovakvo djelo duboko vrijeđa kršćane. Pogotovo je nerazumljivo stavljanje na program to djelo koje je vrlo negativno ocijenjeno u Beču, koji daleko lakše podnosi ovakav pristup. Očekujemo zakonsku zaštitu vjerskih prava i sloboda u ovoj multikonfesionalnoj sredini", stoji u spomenutom pismu.

Kardinal Puljić pozvao se na članak 5. Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini u kojem se, među ostalim, navodi kako su zabranjeni
napadi i uvrede vjerskih službenika, kao i aktivnosti ili djela usmjerena na raspirivanje vjerske mržnje protiv bilo koje crkve ili vjerske zajednice te omalovažavanje ili izrugivanje bilo koje vjere.

Kopirati
Drag cursor here to close