Sarajevo

Kako su bez krvoprolića srušili komunizam

Izložba ''Poljska je bila prva'' otvorena je sinoć u sarajevskoj Vijećnici u povodu 30. godišnjice pada komunizma i početka demokratske tranzicije u Poljskoj i istočnoj Europi.
Kultura / Flash | 25. 10. 2019. u 08:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba ''Poljska je bila prva'' otvorena je sinoć u sarajevskoj Vijećnici u povodu 30. godišnjice pada komunizma i početka demokratske tranzicije u Poljskoj i istočnoj Europi.

Veleposlanik Republike Poljske u Bosni i Hercegovini Jaroslaw Lindenberg poručio je da je ponosan, kao svjedok i sudionik događaja, na dostignuća europskih naroda.

''Uspjeli smo bez krvoprolića srušiti komunizam i izgraditi sustav demokratije i prosperiteta'', rekao je Lindenberg te naglasio da to ne bi bilo moguće bez hrabrosti, mudrosti, odlučnosti i ljubavi prema slobodi milijuna Poljaka, Čeha, Slovaka, Mađara, Rumunja, Bugara, Nijemaca.

''Ova izložba odaje počast njihovim zaslugama'', istaknuo je Lindenberg.

Foto: FENA / Izložba Poljska je bila prva otvorena u sarajevskoj Vijećnici

Podsjetio je da je promjena sustava u Poljskoj počela na proljeće 1989. godine, da su nekoliko tjedana vođeni razgovore između komunističke vlasti i demokratske opozicije.

''Prvi, dijelom demokratski izbori održani su 4. lipnja'', rekao je Lindenberg te dodao da je nakon Varšave nastupio red promjena u Pragu, Budimpešti, Bukureštu, Sofiji i istočnom Berlinu.

Naglasio je da je došlo vrijeme za preporod i neovisnost u Baltičkim republikama te da je to bila lavina koju više nije bilo moguće zaustaviti.

Izložba ''Poljska je bila prva'' ukratko prikazuje događaje iz Poljske te srednje i istočne Europe. Planirano je da u Vijećnici bude postavljena do 5. studenog.

Kopirati
Drag cursor here to close