Škrgo

Kako senzibilizirati publiku za književno naslijeđe Ive Andrića

Kultura / Flash | 13. 03. 2017. u 14:56 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Želimo senzibilizirati lokalnu publiku za književnost i naslijeđe Ive Andrića, te poslati poruku da je nobelovac, sa svojim djelima, itekako prisutan na ovim područjima'', kazao je Enes Škrgo, kustos Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića, u povodu obilježavanja 42-godišnjice smrti književnika Ive Andrića.

''Cilj nam je da se govori o Andrićevim djelima, da se ona što više čitaju... Dakle, da Andrićeva djela imaju što više čitatelja, a ne kritičara i drugih sudaca koji, iz različitih perspektiva, prosuđuju o njegovoj književnosti i privatnom životu'', kazao je Škrgo.

Govoreći o predstavljanju eseja"Andrićev dug", koje Zavičajni muzej danas organizira u povodu godišnjice Andrićeve smrti, Škrgo je pojasnio da je on nastao prije nekoliko godina i govori o tome koje su osobe, gradovi i događaji utjecali na formiranje Andrića kao umjetnika.

Kako je kazao, predstavljanje eseja u Domu kulture "Ivo Andrić" u naselju Dolac na Lašvi ima i simbolični značaj, jer je to, uz muzej Rodna kuća Ive Andrića, jedina ustanova u općini Travnik koja nosi književnikovo ime.

Škrgo je istaknuo da Zavičajni muzej u Travniku nastoji u turističku ponudu unijeti više sadržaja koji se oslanjaju na književno naslijeđe Ive Andrića, te je, u tom cilju, u proteklom razdoblju izradio i elaborat "Ivo Andrić kao kulturološki i turistički brend" koji je upućen predstavnicima loklane vlasti.

''Želimo na popularan način govorit o Andriću, ali ne da od njega stvaramo estradnu ličnost i da ga ne banaliziramo. Želja nam je doprinijeti turističkoj ponudi Travnika u skladu s praksom u drugim europskim gradovima koji su za razvoj turizam, također, iskoristili, činjenicu da su u njima rođeni značajni pisci'', kazao je Škrgo.

Književnik i nobelovac Ivo Andrić rođen je 9. listopada 1892. godine u Travniku, a preminuo je na 13. ožujka 1975. godine na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Iza sebe je ostavio bogat književni opus, a dobitnik je i Nobelove nagrade za književnost.

Kopirati
Drag cursor here to close