Nevjerojatno

Kakav plijen na granici!

Kultura / Flash | 15. 11. 2019. u 15:38 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Uprava Carine Srbije / 

Na graničnom prijelazu Gradina između Srbije i Bugarske spriječen je pokušaj krijumčarenja antikviteta neprocjenjive vrijednosti, a pretpostavlja se da je riječ o spisima iz židovske svete knjige Tore, koje su carinici otkrili u Volkswagen Touranu njemačkih registarskih oznaka, objavila je danas Uprava carina Srbije.

Na suvozačkom mjestu bio je Libanonac (57) s prebivalištem u Berlinu koji se i prijavio kao vlasnik otkrivenih predmeta.

Antikviteti su otkriveni kada su carinici prvo u kaseti ispod sjedišta, iza servisne knjižice vozila, zatekli vrećicu u koju je bila umotana cilindrična bakarna futrola koja je od starosti i patinirala.

Otvorivši je, u njoj su zatekli svitak ispisan židovskim pismom za koji su posumnjali da se radi o dijelovima svete židovske knjige.

Nastavili su kontrolu automobila, pa su u prtljagu u vrećici punoj polovne garderobe, pronašli i kutiju od impregnirane goveđe kože ukrašenu poludragim kamenjem koja je bila umotana u jednu majicu.

Kada su carinici otvorili mali katanac kojim je kutija bila osigurana, u njoj su zatekli još jedan svitak za koji također postoji osnovana sumnja da se radi o djelu židovskog svetog spisa Tore.

Odmah je kontaktirana Židovska zajednica u Beogradu iz koje je i potvrđeno da su se pred carinicima našli dijelovi svetog spisa, ali da bi se pouzdano utvrdilo je li riječ o originalima, neophodno je da antikviteti budu podvrgnuti detaljnom vještačenju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close