Izložba

''Kad sjećanje ponovo zaboli'' predstavljena Mostarcima

''Izložba je plod dugogodišnjeg rada. Tu je 297 fotografija napravljenih na različitim lokacijama'', kazao je autor.
Kultura / Flash | 09. 07. 2019. u 20:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prepunoj sali Centra za kulturu Mostar otvorena je izložba „Kad  sjećanje ponovo zaboli“ čiji je autor Senad Sudo Omerika.

Kao dugogodišnji suradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Omerika je  istraživao zločine počinjene nad Bošnjacima Nevesinja u periodu 1992-1995. godina.

Foto: PR / Kad sjećanje zaboli

Kao rezultat tog rada nastao je i dokumentarni film ''Istina'', knjiga ''Poginuli Nevesinjci u odbrani domovine 1992-1995. Godina'', te brojni radovi objavljeni u najeminentnijim zbornicima sa raznih simpozija i naučnih skupova u zemlji i inostranstvu.

''Izložba je plod dugogodišnjeg rada. Tu je 297 fotografija napravljenih na različitim lokacijama. Ovo je naše suosjećanje i sa žrtvama genocida u Srebrenici. Izložba je posvećena žrtvama Srebrenice i Nevesinja. Izložbom sam poštedio posjetitelje, jer nisam naveo niti jedno ime. U svaku fotografiju koju sam gledao unio sam dio duše i dio svog zdravlja. Za svaku pronađenu kost, znam čija je! Znam kako su ti ljudi ubijeni. I znam tko su ubojice većine žrtava. Nažalost, do sada su presuđena samo dva  čovjeka za zločin u Nevesinju. Jedan je umro nakon prvostepene presude, a drugi je Krsto Savić, osuđen na 20 godina zatvora. Poražavajuće je to  što nakon 27 godina institucije ove države nisu privele pravdi  odgovorne za zločine u Nevesinju. Po jednom ubijenom čovjeku Nevesinja dobili su manje od mjesec dana zatvora. Ovu izložbu će vidjeti i omladina iz Nevesinja. Ovo će doprijeti do njih, na neki način. Neka vide što je urađeno njihovim sugrađanima Bošnjacima tijekom '90-ih godina. Možda će nekad doći vrijeme da izložba bude postavljena i u Nevesinju. I  nećemo stati ovdje. Obići ćemo većinu gradova u Bosni i Hercegovini'', navodi njen autor Sudo Omerika.

Foto: PR / Senad Sudo Omerika
Kopirati
Drag cursor here to close