Izložba

''Kad sjećanje ponovo zaboli'' predstavljena Mostarcima

''Izložba je plod dugogodišnjeg rada. Tu je 297 fotografija napravljenih na različitim lokacijama'', kazao je autor.
Kultura / Flash | 09. 07. 2019. u 20:38 Bljesak.info
Kopirati

U prepunoj sali Centra za kulturu Mostar otvorena je izložba „Kad  sjećanje ponovo zaboli“ čiji je autor Senad Sudo Omerika.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao dugogodišnji suradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Omerika je  istraživao zločine počinjene nad Bošnjacima Nevesinja u periodu 1992-1995. godina.

Foto: PR / Kad sjećanje zaboli

Kao rezultat tog rada nastao je i dokumentarni film ''Istina'', knjiga ''Poginuli Nevesinjci u odbrani domovine 1992-1995. Godina'', te brojni radovi objavljeni u najeminentnijim zbornicima sa raznih simpozija i naučnih skupova u zemlji i inostranstvu.

''Izložba je plod dugogodišnjeg rada. Tu je 297 fotografija napravljenih na različitim lokacijama. Ovo je naše suosjećanje i sa žrtvama genocida u Srebrenici. Izložba je posvećena žrtvama Srebrenice i Nevesinja. Izložbom sam poštedio posjetitelje, jer nisam naveo niti jedno ime. U svaku fotografiju koju sam gledao unio sam dio duše i dio svog zdravlja. Za svaku pronađenu kost, znam čija je! Znam kako su ti ljudi ubijeni. I znam tko su ubojice većine žrtava. Nažalost, do sada su presuđena samo dva  čovjeka za zločin u Nevesinju. Jedan je umro nakon prvostepene presude, a drugi je Krsto Savić, osuđen na 20 godina zatvora. Poražavajuće je to  što nakon 27 godina institucije ove države nisu privele pravdi  odgovorne za zločine u Nevesinju. Po jednom ubijenom čovjeku Nevesinja dobili su manje od mjesec dana zatvora. Ovu izložbu će vidjeti i omladina iz Nevesinja. Ovo će doprijeti do njih, na neki način. Neka vide što je urađeno njihovim sugrađanima Bošnjacima tijekom '90-ih godina. Možda će nekad doći vrijeme da izložba bude postavljena i u Nevesinju. I  nećemo stati ovdje. Obići ćemo većinu gradova u Bosni i Hercegovini'', navodi njen autor Sudo Omerika.

Foto: PR / Senad Sudo Omerika
Kopirati