Zbog egipatske vlade

Jedna od najvećih tajni Starog Egipta možda će zauvijek ostati skrivena

Egipatska vlada ozbiljno usporava i ometa napredak prema možda i jednom od najvećih otkrića u egiptologiji, smatra britanski arheolog dr. Chris Naunton.
Kultura / Flash | 14. 09. 2020. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unatoč optimizmu koji je osjećao prije nekoliko godina o otkriću "velike praznine" u Kufuovoj velikoj piramidi u Gizi, britanski arheolog dr. Chris Naunton vjeruje da daljnja istraživanja na tom arheološkom nalazištu uvelike onemogućuje egipatska vlada postavljanjem ograničenja i birokratskim zavrzlamama. To je ujedno i razlog da sve više entuzijasta Starog Egipta ne želi više tamo provoditi istraživanja.

Za veliku piramidu u Gizi se vjeruje da je napravljena za faraona Kufua te da je njezina konstrukcija trajala 20 godina. Njegovo tijelo međutim nikad nije bilo pronađeno u piramidi.

Prije pet godina pokrenut je projekt ScanPyramids kako bi omogućio nekolicinu neinvazivnih i nedestruktivnih tehnika koje bi unaprijedile razumijevanje povjesničara oko toga kako je velika piramida konstruirana prije 4500 godina. Dvije godina nakon toga, arheolozi su napravili i veliko otkriće, odnosno "Veliku prazninu" iznad glavne galerije u piramidi, a riječ je prostoru dužine 30 metara.

Nakon tog otkrića daljnja istraživanja su praktički stala, a Naunton smatra da daljnjeg napretka neće ni biti te da će sadržaj piramide ostati skriven od očiju javnosti.

Područje oko toga je uvelike istraženo, postoje područja u Gizi koja još nisu temeljito istražena, no ne mislim da će nam ta područja otkriti nešto pretjerano veliko, kaže Naunton.

Naunton svakako želi zaviriti u tu ogromnu i neistraženu prazninu u piramidi, no trenutno je na snazi previše ograničenja, koja je nametnula egipatska vlada.

Problem je u tome što kao i s anomalijom u Tutankamonovoj grobnici, dok ne uđete unutra, ne možete zapravo ništa reći, kaže Naunton, javlja Zimo.

Dvije stvari oko piramida u Gizi stvaraju samo noćne more, pojašnjava Naunton. Prva je da je oko velike piramide u efektu zapravo velika crvena vrpca, a druga je da Giza privlači fanatike koji vjeruju u mistične energije, izvanzemaljce i slično, što problem čini još nepodnošljivijim.

Naunton je još ranije predložio moguće rješenje kako bi se napokon došlo do velikog otkrića u Kufuovoj piramidi. Predložio je da se kroz zid koji dijeli neistraženu prostoriju od ostatka unutrašnjosti piramide provuku optičku nit s kamerom na vrhu kako bi vidjeli što se nalazi u prostoriji. To rješenje zapravo ne bi prouzročilo nikakvo veće oštećenje zida.

No, egipatsko ministarstvo za starine strahuje od reakcije javnosti na guranje kamere kroz zida samo da bi se naposljetku otkrilo da se iza zida doista nalazi jedno veliko - ništa.

Kopirati
Drag cursor here to close